5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPetrolul scump si restructurarea urca profitul Petrom de 2,5 ori

Petrolul scump si restructurarea urca profitul Petrom de 2,5 ori

» Afacerile Petrom au depasit miliardul de euro in primele trei luni.

» Actiunile Petrom sunt cel mai putin afectate de conjunctura negativa a Bursei.

Petrom Bucuresti, cea mai mare companie din Romania, a incheiat primul trimestru din acest an cu un profit net in crestere exploziva, cu 156%, pana la 977 milioane lei (268,8 milioane euro), fata de perioada similara din 2007, ca urmare a pretului favorabil al titeiului pe plan international, precum si a concretizarii eforturilor de restructurare si modernizare, potrivit Marianei Gheorghe, director general executiv al Petrom. La nivel operational profitul a crescut cu 161%, pana la 1,03 miliarde lei (278,9 milioane euro), pe fondul cresterii afacerilor cu 35%, la 3,72 miliarde lei (peste un miliard euro). Astfel, prin rezultatele bune, Petrom a contribuit cu o treime (274 milioane euro) la profitul operational (Clean EBIT) al companiei-mama – OMV, de 792 milioane euro, care reprezinta o performanta-record, in sine.
Valoarea investitiilor realizate de Petrom in primul trimestru din acest an s-a triplat fata de aceeasi perioada din 2007, ajungand la 2,05 miliarde lei, suma incluzand si cresterile participatiilor Petrom.

"Integrarea activitatii recent achizitionate de servicii petroliere a Petromservice se desfasoara conform graficului si va determina cresterea eficientei activitatii de Explorare si Productie (E&P)", a declarat Mariana Gheorghe. Astfel, cea mai mare contributie la profitul operational a provenit din activitatea de E&P, profitul operational pe acest segment urcand cu 74%, la 1,094 miliarde lei, in special ca urmare a cresterii continue a pretului titeiului.
Activitatea din Rafinare si Marketing (R&M) s-a imbunatatit semnificativ fata de trimestrul similar din 2007, pierderea operationala diminuandu-se de la 307 milioane lei la 118 milioane lei. Pe R&M, majorarea pretului titeiului a determinat cresterea costurilor cu materia prima si energia, care au fost compensate insa de cresterea valorii stocurilor. Totodata, a fost pusa in functiune o noua statie de hidrorafinare a motorinei la Petrobrazi. Profitul operational din Gaze si Energie (G&E) a urcat cu 21%, la 70 milioane lei.
De asemenea, se confirma intrarea Petrom pe piata de energie electrica prin finalizarea licitatiei pentru constructia unei centrale electrice la Brazi. Centrala va fi construita de consortiul format din General Electric (SUA) si Metka (Grecia), finalizarea acesteia fiind programata in septembrie 2011.

In primul trimestru din 2008 pretul mediu al titeiului Brent a ajuns la 96,71 dolari/baril, in crestere cu 67% fata de intervalul echivalent de anul trecut.
Pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) actiunile Petrom (SNP) au crescut ieri doar cu 0,20%, la 0,4910 lei, dupa anuntarea rezultatelor, acestea fiind anticipate si incorporate in pret dupa raliul de revenire din ultima perioada. Actiunile Petrom stau cel mai bine dintre actiunile lichide (blue chips) de la BVB pe primele patru luni din 2008, avand o cotatie cu doar 1,21% sub cea de la sfarsitul anului trecut, pe cand celelalte titluri lichide afiseaza scaderi de 25-60%.
Compania austriaca OMV a inregistrat in primul trimestru un profit net de 446 milioane euro, in crestere cu 34% fata de acelasi trimestru din 2007, fiind sustinut de asemenea de majorarea cu 67% a pretului titeiului. Petrom si-a dublat (±131%) contributia la profitul operational al OMV, cu 274 milioane euro, conducand astfel compania-mama catre cea mai buna performanta trimestriala din istorie, de 795 milioane euro.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă