De la lansarea sistemului privat, beneficiul investiţional direct pentru participanţi se ridică la 730 milioane lei.
În cursul anului 2011, activele nete administrate în Pilonul II au crescut cu aproape 2,1 miliarde lei, respectiv cu 48,12%, din care circa 1,82 miliarde lei au reprezentat contribuţiile nete intrate în fonduri. La finele lunii decembrie 2011, valoarea totală a activelor nete în administrare se ridica la 6,416 miliarde lei. De la lansarea sistemului şi până în prezent, adică în perioada mai 2008 – decembrie 2011, fondurile de pensii de Pilon II au primit contribuţii brute totale de aproximativ 5,687 miliarde lei. Diferenţa dintre aceste două sume, de circa 729,25 milioane lei, reprezintă în fapt rezultatul concret obţinut de fonduri în beneficiul participanţilor lor, prin activitatea de administrare.
Anul 2011 a adus în sistem, pe fondul uşoarei revigorări economice şi a pieţei muncii, un plus de 330.000 participanţi, cu 21,6% mai mare decât cel din 2010.
Astfel, numărul total al românilor care economisesc pentru pensie într-un fond de Pilon II este 5.516.038. Trebuie menţionat totuşi că, pe fondul fluctuaţiilor înregistrate pe piaţa muncii în ultimii ani, există numeroşi participanţi pentru care nu s-au virat contribuţii cu regularitate. Pe parcursul anului 2011, numărul acestora s-a situat lună de lună în jurul nivelului de 1,9 milioane persoane. Vestea bună este însă că numărul participanţilor care nu au primit în cont nici o contribuţie de la debutul sistemului şi până acum s-a redus simţitor, de la 961 mii în mai 2008 la ceva mai puţin de 240 mii în decembrie 2011.
Plus peste inflaţie în 2012
În sfârşit, poate cel mai important aspect legat de realizările anului 2011 este însuşi faptul că „sistemul a supravieţuit, neafectat de iniţiative legislative sau măsuri administrative adverse, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări din regiune”, a subliniat Adrian Stăvaru, director investiţii, AEGON Pensii Private. În acest context merită subliniate coeziunea şi viteza de reacţie a pieţei, precum şi sprijinul primit din partea autorităţii de supraveghere, pentru a preîntâmpina acţiuni adverse similare „naţionalizării” sistemului de pensii private operate de Guvernul din Ungaria şi pentru a demonstra permanent rolul important pe care pensiile private îl au de jucat, pe termen lung, în consolidarea sistemului naţional de pensii, astfel încât viitoarele generaţii de pensionari să poată dispune de venituri suficiente după retragerea din activitate. Ca o firească dezvoltare a acestor demersuri, „creşterea cu încă o jumătate de punct a procentului de contribuţie şi accelerarea procesului de integrare a cadrelor militare în sistemul public de pensii – şi implicit în Pilonul II de pensii private -, sunt semnalele de încredere, confirmând existenţa unei reale voinţe de reformă a sistemului de pensii, pe care România le-ar putea da în 2012″, este de părere Ioan Vreme, CEO, GENERALI Pensii.
Cheia este la angajatori
„O perioadă de criză ar trebui să ne înveţe că, dacă economisim acum, atunci avem o şansă ca şi în viitor sæ dispunem de resursele necesare pentru un trai decent. Iar această lecţie ar trebui să atragă atenţia asupra Pilonului III de pensii private facultative, care este cel mai bun instrument de economisire pe termen lung”, a precizat Rozaura Stănescu, CEO, BRD Pensii. Din acest punct, cred operatorii, se poate construi în favoarea relansării sistemului de pensii facultative. Lansat înaintea pilonului de pensii private obligatorii, Pilonul III a intrat destul de repede într-un con de umbră. Agitaţia produsă de debutul fondurilor de Pilon II l-a împins într-un plan secundar, după care criza a mai estompat o parte importantă din interesul faţă de acest segment al sistemului, astfel încât, deşi pensia privată facultativă este singurul produs financiar de economisire care se bucură de facilităţi fiscale, piaţa de Pilon III s-a dezvoltat mult sub aşteptările iniţiale.
„Relansarea Pilonului III de pensii private va depinde în primul rând de participarea angajatorilor, de aceea cred că este momentul să dezvoltăm o relaţie mai strânsă cu aceştia, mai ales că acum acest segment al pieţei de pensii private le oferă un instrument foarte atractiv de recompensare a salariaţilor. Deductibilitatea totală a contribuţiilor plătite de angajatori, în limita a 400 euro/an, face din pensia privată facultativă beneficiul salarial cu cele mai reduse costuri pentru angajator”, a subliniat Simona Diţescu, CEO, BCR Pensii.