8.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăParadox românesc: fără subvenţii, industria de îngrăşăminte creşte ca Făt Frumos

Paradox românesc: fără subvenţii, industria de îngrăşăminte creşte ca Făt Frumos

Cu aproape 20% au crescut livrările combinatelor de îngrăşăminte chimice la nouă luni. Exporturile au fost de 65% din total. Şi pe piaţa internă cerea a crescut faţă de anul trecut, potrivit datelor patronatului Nitrofosfor.

Cifrele sunt oarecum surprinzătoare dacă ţinem seama de faptul că în anii trecuţi, producătorii reclamau periodic preţul exagerat al gazului şi obţineau subvenţionarea acestuia. Mai mult, se ajunsese şi la un fel de schimburi cu autorităţile: dacă nu se livrează gaz ieftin subvenţionat, se închid combinatele şi se fac disponibilizări.

Profit record în criză

O evoluţie surprinzătoare a avut combinatul Azomureş. Profitul net al combinatului a crescut de 2,3 ori în primul semestru, de la 68,8 milioane lei la 163,2 milioane lei, la afaceri cu 76% mai mari, de 967,8 milioane lei.

Grupul elveţian Ameropa Holding se află în negocieri avansate în vederea preluarii controlului firmelor Eurofert şi Azomures Holdings, acţionari majoritari ai Azomureş , care deţin cumulat 75,9% din combinatului chimic din Târgu Mureş. Anunţul potrivit căruia traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding ar putea prelua compania, a avut ca rezultat o puternică reacţie la bursă. De exemplu, luni, titlurile Azomureş au urcat în cel mai alert ritm înregistrat vreodată de o acţiune la Bursa de Valori Bucureşti.

Trebuie însă menţionat că în primele şase luni ale anului, liderul pieţei de îngrăşăminte din România, Azomureş a avut cel mai bun semestru din istoria companiei şi a raportat petru această perioadă un profit record de 39 milioane euro, mai mult decât câştigul înregistrat pe tot parcursul anului trecut.

Ajutorul de la stat

„Sunt bine organizaţi, au un sistem bun”, spune consilierul Oliviu Popa de la Nitrofosfor despre evoluţia foarte bună a celor de la Azomureş.
„În ultimii ani, cei de la Azomureş au dezvoltat un sistem bine organizat, au dealeri peste tot”, ne-a declarat Oliviu Popa.

De asemenea, analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că acţionarii turci de la Azomureş au avut experienţa şi posibilitatea efectuării unor exporturi convenabile.

„Cei de la Azomureş au ştiut cum să-şi extindă exporturile. Însă, trebuie spus că şi cererea lui Ioan Niculae de la Interagro pentru gaz subvenţionat o consider îndreptăţită pentru că trebuia cumva susţinut de stat.De vreme ce <> din energie fac bani fără să mişte un deget, doar mişcând din hârtii, luând curent electric ieftin de la stat, atunci şi un producător român de îngrăşăminte trebuie ajutat de stat. Pe cine ajutăm mai întâi, pe cei care produc efectiv sau pe speculatori? Producţia trebuie încurajată în primul răănd”, a declarat Ilie Şerbănescu.

„Industria merge bine”

În 2011, producătorii au primit gaze la un preţ format pe baza unui coş din producţie internă şi din import. Anul trecut, aceştia au primit gaz metan doar din producţia internă. Preţul gazelor din import este de circa două ori mai mare decât cel autohton, care este stabilit de ANRE. Gazele naturale sunt principala materie primă pentru combinatele de îngrăşăminte şi preţul de achiziţie la producători a crescut faţă de anul trecut, când Guvernul a decis să subvenţioneze gazele pentru a susţine sectorul afectat de criză.

Deşi la începutul anului Ioan Niculae, patronul Interagro susţinea că va fi nevoit să închidă unităţi de producţie şi să efectueze concedieri, în prezent toate combinatele de îngrăşământ chimic sunt în funcţiune susţin cei de la Nitrofosfor.

„Toate cele şapte combinate de îngrăşăminte chimice din România sunt la ora actuală în funcţiune. Industria merge bine. La nouă luni, livrările sunt mai mari decât perioada similară de anul trecut, iar exporturile sunt aproape de două ori mai mari decât vânzările pe piaţa internă”, spune şi Viorica Artemie, preşedintele executiv al patronatului din industria de îngrăşăminte chimice, Nitrofosfor.

Cele mai citite

Focusați pe campanii pompoase guvernanții pierd banii din PNRR

Cu doar 13% din obiectivele PNRR atinse și o creștere economică revizuită în scădere, România se confruntă cu presiuni financiare și necesitatea unor reforme...

Focusați pe campanii pompoase guvernanții pierd banii din PNRR

Cu doar 13% din obiectivele PNRR atinse și o creștere economică revizuită în scădere, România se confruntă cu presiuni financiare și necesitatea unor reforme...

Într-un gând, într-un glas: Ilie Bolojan, potențial premier

PSD, USR și PNL îl văd ca viitor premier pe "mesianicul" liberal Ilie Bolojan Președintele Consiliului Județean Bihor pare a fi premierul tuturor. Trei dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă