Cu aproape 20% au crescut livrฤrile combinatelor de îngrฤลฤminte chimice la nouฤ luni. Exporturile au fost de 65% din total. ลi pe piaลฃa internฤ cerea a crescut faลฃฤ de anul trecut, potrivit datelor patronatului Nitrofosfor.
Cifrele sunt oarecum surprinzฤtoare dacฤ ลฃinem seama de faptul cฤ în anii trecuลฃi, producฤtorii reclamau periodic preลฃul exagerat al gazului ลi obลฃineau subvenลฃionarea acestuia. Mai mult, se ajunsese ลi la un fel de schimburi cu autoritฤลฃile: dacฤ nu se livreazฤ gaz ieftin subvenลฃionat, se închid combinatele ลi se fac disponibilizฤri.
Profit record în crizฤ
O evoluลฃie surprinzฤtoare a avut combinatul Azomureล. Profitul net al combinatului a crescut de 2,3 ori în primul semestru, de la 68,8 milioane lei la 163,2 milioane lei, la afaceri cu 76% mai mari, de 967,8 milioane lei.
Grupul elveลฃian Ameropa Holding se aflฤ în negocieri avansate în vederea preluarii controlului firmelor Eurofert ลi Azomures Holdings, acลฃionari majoritari ai Azomureล , care deลฃin cumulat 75,9% din combinatului chimic din Târgu Mureล. Anunลฃul potrivit cฤruia traderul elveลฃian de îngrฤลฤminte ลi cereale Ameropa Holding ar putea prelua compania, a avut ca rezultat o puternicฤ reacลฃie la bursฤ. De exemplu, luni, titlurile Azomureล au urcat în cel mai alert ritm înregistrat vreodatฤ de o acลฃiune la Bursa de Valori Bucureลti.
Trebuie însฤ menลฃionat cฤ în primele ลase luni ale anului, liderul pieลฃei de îngrฤลฤminte din România, Azomureล a avut cel mai bun semestru din istoria companiei ลi a raportat petru aceastฤ perioadฤ un profit record de 39 milioane euro, mai mult decât câลtigul înregistrat pe tot parcursul anului trecut.
Ajutorul de la stat
„Sunt bine organizaลฃi, au un sistem bun”, spune consilierul Oliviu Popa de la Nitrofosfor despre evoluลฃia foarte bunฤ a celor de la Azomureล.
„În ultimii ani, cei de la Azomureล au dezvoltat un sistem bine organizat, au dealeri peste tot”, ne-a declarat Oliviu Popa.
De asemenea, analistul economic Ilie ลerbฤnescu considerฤ cฤ acลฃionarii turci de la Azomureล au avut experienลฃa ลi posibilitatea efectuฤrii unor exporturi convenabile.
„Cei de la Azomureล au ลtiut cum sฤ-ลi extindฤ exporturile. Însฤ, trebuie spus cฤ ลi cererea lui Ioan Niculae de la Interagro pentru gaz subvenลฃionat o consider îndreptฤลฃitฤ pentru cฤ trebuia cumva susลฃinut de stat.De vreme ce <> din energie fac bani fฤrฤ sฤ miลte un deget, doar miลcând din hârtii, luând curent electric ieftin de la stat, atunci ลi un producฤtor român de îngrฤลฤminte trebuie ajutat de stat. Pe cine ajutฤm mai întâi, pe cei care produc efectiv sau pe speculatori? Producลฃia trebuie încurajatฤ în primul rฤฤnd”, a declarat Ilie ลerbฤnescu.
„Industria merge bine”
În 2011, producฤtorii au primit gaze la un preลฃ format pe baza unui coล din producลฃie internฤ ลi din import. Anul trecut, aceลtia au primit gaz metan doar din producลฃia internฤ. Preลฃul gazelor din import este de circa douฤ ori mai mare decât cel autohton, care este stabilit de ANRE. Gazele naturale sunt principala materie primฤ pentru combinatele de îngrฤลฤminte ลi preลฃul de achiziลฃie la producฤtori a crescut faลฃฤ de anul trecut, când Guvernul a decis sฤ subvenลฃioneze gazele pentru a susลฃine sectorul afectat de crizฤ.
Deลi la începutul anului Ioan Niculae, patronul Interagro susลฃinea cฤ va fi nevoit sฤ închidฤ unitฤลฃi de producลฃie ลi sฤ efectueze concedieri, în prezent toate combinatele de îngrฤลฤmânt chimic sunt în funcลฃiune susลฃin cei de la Nitrofosfor.
„Toate cele ลapte combinate de îngrฤลฤminte chimice din România sunt la ora actualฤ în funcลฃiune. Industria merge bine. La nouฤ luni, livrฤrile sunt mai mari decât perioada similarฤ de anul trecut, iar exporturile sunt aproape de douฤ ori mai mari decât vânzฤrile pe piaลฃa internฤ”, spune ลi Viorica Artemie, preลedintele executiv al patronatului din industria de îngrฤลฤminte chimice, Nitrofosfor.