Adunarea Generala a Actionarilor combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea a decis, la finele saptamanii trecute, sa renunte la procesul pe care-l avea cu controversatul om de afaceri Siminel Andrei.
In urma acestei decizii, luate la initiativa ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, statul roman renunta la peste 40% din actiunile combinatului valcean, pe care-l lasa inglodat in datorii. Totul a inceput la data de 28 noiembrie 2003, cand AGEA Oltchim a decis conversia in actiuni a unei datorii de 95,2 milioane de dolari pe care o avea catre AVAS. Astfel, participatia statului roman la capitalul social al combinatului crestea de la 53,26% la 95,74%. Totodata, intreprinderea ramanea fara datorii. Decizia AGEA a fost atacata in instanta de oficialii Lindsell Enterprises, un off-shore cu sediul la o casuta postala din Cipru si care este administrat de Siminel Andrei.
Intre timp, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta „referitoare la unele masuri in vederea declansarii cat mai rapide a procesului de privatizare a societatii comerciale Oltchim SA Ramnicu Valcea”. In aceasta se stipuleaza faptul ca AVAS va fi reinscrisa in calitate de creditor al combinatului, renuntand la calitatea de actionar.
Explicatia guvernamentala pentru luarea acestei decizii a fost aceea ca altfel combinatul nu va putea fi privatizat, fiind pe rol un litigiu. Totusi, actiunile in litigiu fusesera deja oprite de la tranzactionarea bursiera de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). In consecinta, statul putea sa vanda linistit restul pachetului de actiuni, care oricum depasea 50%. Acum, din moment ce AGA a consfintit decizia Guvernului, viitorul proprietar al combinatului va fi obligat, prin contractul de privatizare, sa-si asume plata datoriei de 95,2 milioane de dolari, fapt ce va scadea serios pretul pe care-l va obtine statul.