3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO treime din intreprinzatorii romani isi inchid afacerile in acest an

O treime din intreprinzatorii romani isi inchid afacerile in acest an

» Blocajul din economie si restrangerea creditarii au amplificat vulnerabilitatea microintreprinderilor si firmelor mici.

» Aproximativ 100.000 de firme isi vor suspenda activitatea in a doua parte a anului.

Micile afaceri raman vulnerabile si in a doua parte a anului, dupa ce criza a lovit puternic activitatea firmelor mici si mijlocii in primul semestru  din 2009, pe fondul blocajului din economie si al lipsei finantarilor, sustin specialistii.
Cele mai recente previziuni au indicat ca aproximativ 100.000 de firme isi vor suspenda activitatea in semestrul II, in timp ce in prima parte a anului alte 115.000 de firme mici au disparut de pe harta economiei romanesti, atat din cauza crizei economice, cat si ca urmare a introducerii impozitului minim.  In Romania activau la inceputul anului 2009 circa 600.000 de firme, potrivit statisticilor Registrului Comertului.

"Romania nu a atins varful crizei. A doua parte a anului va avea aceeasi evolutie ca si prima jumatate, cand 115.000 de firme si-au suspendat activitatea temporar sau definitiv", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii  (CNIPMMR).
Acesta a admis totusi ca numarul firmelor care vor fi inchise in a doua jumatate a anului va fi mai mic fata de nivelul din prima jumatate a anului, cand majoritatea firmelor si-au suspendat activitatea, speriate si de perspectiva imposibilitatii achitarii impozitului minim.

Nicolescu sustine ca cele mai multe companii inchise au fost microintreprinderi din domeniul comertului si serviciilor. In plus, in conditiile instabilitatii economice prognozate pentru acest an, peste doua treimi din micile firme care vor reusi sa supravietuiasca crizei economice vor fi nevoite sa recurga la disponibilizari pentru a-si reduce costurile. "In perioada urmatoare vom asista la disponibilizari. Firmele trebuie sa faca economii si cum, de exemplu, energia sau materia prima nu se ieftinesc, singura zona din care se pot taia costurile este cea de personal", a explicat Ovidiu Nicolescu.

In aceste conditii, in 2009 am putea vedea o aterizare dura a economiei romanesti. Cele mai recente previziuni au indicat ca economia romaneasca ar putea inregistra o contractie de 8% in acest an. "O contractie in aceasta zona poate sa existe", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, precizand ca prognoza de 4,1%, stabilita initial in acordul de imprumut incheiat cu Fondul Monetar International,  va fi modificata

» Tinerii, atrasi de antreprenoriat
Portretul intreprinzatorului roman contureaza o persoana tanara si dinamica, cu varsta cuprinsa intre 36 si 45 de ani, cu studii superioare tehnice, casatorit si fara copii. Realizat in urma unui sondaj efectuat pe un esantion de 1.099 de firme, portretul-robot arata ca 31% din romanii care au o afacere au intre 36 si 45 de ani, in timp ce 29% din ei au intre 45 si 60 de ani.

Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă