În vreme ce reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) cer reanalizarea Codului Fiscal în Parlament și „redimensionarea“ reducerilor de impozite și taxe, mediul de afaceri sprijină actuala formă a legii. Iar PNL spune că reducerea TVA ar putea fi aplicată în două etape.
Într-o opinie cu titlul „O decizie crucială”, Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI pentru România, și Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, arată că actuala formă a noului Cod Fiscal (CF) ar aduce o pierdere anuală de venituri de aproximativ 2,2% din PIB şi o majorare a deficitului bugetar de până la cel puţin 3% din PIB. “În mod alternativ, pentru a menţine sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului, precum şi renunţarea la iniţiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructură, apărare, salarii, sănătate şi educaţie.
Mai există oare şi o a treia alternativă care să permită României să îşi reducă treptat datoria publică, să relaxeze povara fiscală şi să finanţeze noi proiecte? Noi credem că există, dacă amploarea şi viteza de implementare a măsurilor de politică fiscală, precum şi noile planuri de cheltuieli sunt mai temperate”, precizează reprezentanții FMI. Aceștia susțin că pentru a crea spaţiul fiscal necesar unor reduceri prudente de impozite şi taxe sunt necesare acţiuni mai concrete, mai mult timp şi o strânsă coordonare între toate ministerele de linie şi ANAF, în mod deosebit: o mai bună colectare a impozitelor şi taxelor, cheltuirea mai eficientă a banilor publici şi deplasarea dinspre investiţiile finanţate de la buget către proiectele finanţate din fonduri UE. “În toate aceste trei domenii se înregistrează progrese, dar atunci când se calculează cifrele, ele nu sunt încă suficiente pentru a acoperi sumele considerabile pe care le impune finanţarea măsurilor din CF”, se arată în comentariul reprezentanților FMI.
Pro și contra
Și Comisia Europeană (CE) și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește impactul noului CF asupra bugetului. „Cele trei programe succesive de asistență financiară a României cu UE și FMI au avut ca țintă redresarea finanțelor publice. Este foarte important ca România să continue să implementeze reformele necesare și țara să asigure politici fiscale solide”, a precizat, pentru „România liberă“, Annika Breidthardt, purtătorul de cuvânt pentru probleme economice și financiare al CE. Semnale de alarmă au venit și din partea BNR, guvernatorul Mugur Isărescu susținând că noul CF este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea reducerile de taxe şi impozite asupra PIB. Iar Consiliul Fiscal estimează că deficitul bugetar va depăși 3% din PIB în 2016, cu riscul reintrării în procedura de deficit excesiv.
De asemenea, într-o analiză recentă a Erste Group se arată că, printre efectele negative ale introducerii noului CF se numără creșterea deficitului bugetar peste 3%, ceea ce va înrăutăţi relaţiile României cu creditorii internaţionali, dar și posibila retrogradare a ratingurilor de țară și, implicit, creșterea costurilor de finanțare.
Pe de altă parte, 41 de economiști au adresat luna trecută o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, premierului Victor Ponta și tuturor liderilor partidelor politice, subliniind importanța noului CF și solicitând adoptarea lui. „Credem în importanța scăderii taxelor, a simplificării fiscale și a reducerii birocrației. Între taxe mari, corupție și evaziune fiscală există o relație directă”, se arată în scrisoare. Noul CF este susținut și de mediul de afaceri. Reprezentanții AmCham, ai Asociației Oamenilor de Afaceri și ai Consiliului Investitorilor Străini au declarat că, în forma actuală, CF readuce claritate și predictibilitate pentru mediul de afaceri.
Ce spun liberalii
PNL propune partidelor politice parlamentare ca pe 17 august să demareze consultări pe tema macrostabilității economice a țării. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a precizat că se va discuta CF, legea salarizării în sectorul de stat și Acordul cu FMI, CE și BM, care urmează să expire în luna septembrie. Iar copreşedintele PNL Vasile Blaga a precizat, în contextul discuţiilor privind reexaminarea CF, că reducerea TVA ar putea fi aplicată în două etape, astfel încât taxa pe valoarea adăugată să fie redusă la 21% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 iulie. Acesta a spus că liberalii vor merge la negociere cu partidele politice parlamentare, BNR şi vor aştepta să vadă analizele făcute de Guvern, înainte de a lua o decizie privind votul pe care îl vor da proiectului de CF.