15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoua lege a energiei: Alro şi Mittal rămân singurii „băieţi deştepţi"?

Noua lege a energiei: Alro şi Mittal rămân singurii „băieţi deştepţi”?

Legea energiei electrice şi gazelor naturale deschide calea impozitării excepţionale a furnizorilor şi producătorilor de energie ce obţin profituri anormale din acest comerţ. Prevederile nu vor atinge Alro sau Mittal, firme ce o cumpără ieftin.

 

Unul dintre principalele avantaje ce vor fi aduse de viitoarea lege este „elimina­rea fenomenului băieţilor deştepţi”, a promis ieri deputatul Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei pentru Industrii a Camerei Deputaţilor.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, l-a întrebat pe ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, cum va rezolva această lege problema contractelor cu „băieţii deştepţi”.

„Pot să vă asigur că până la sfârşitul acestui an va exista o piaţă concurenţială în România, pot să vă garantez acest lucru (…).

Despre anularea contractelor existente, nu pot să vă promit astăzi, rezultatul îl veţi vedea în perioada următoare”, a răspuns Chiţoiu.

Misterul e impozitarea profiturilor excepţionale

Potrivit formei adoptate ieri, „Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenţei, poate decide constituirea unu fond de solidaritate pentru susţinerea financiară a consumatorului vulnerabil, constituit din contribuţia şi/impozitarea su­plimentară a profiturilor neaş­teptate ale producătorilor şi furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale, realizate ca urmare a unor situaţii favorabile ale pieţei şi/sau tranzacţii conjuncturale”. Modul de constituire şi utilizare a fondului se stabileşte de către Guvern, arată noua prevedere.

Forma iniţială a legii arăta altfel. „Veniturile Fondului sunt constituite din diferenţa dintre veniturile realizate din activitatea de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale şi cheltuielile aferente acestei activităţi înmulţite cu 1,08″. Cu alte cuvinte, iniţial s-a dorit ca furnizorului să-i rămână la dispoziţie cu titlul de profit doar 8% din cheltuielile înre­gistrate, restul mergând la formarea Fondului. Pe piaţă există 10-15 firme care cumpără energie la preţuri mici, revânzând-o cu profituri substanţiale, precum şi două firme, anume Alro şi Mittal, care o cumpără ieftin de la Hidroelectrica, folosind-o însă doar pentru producţia proprie.

Gazele, mai scumpe de la finele anului

Potrivit deputatului Iulian Iancu, liberalizarea preţului la gaze va avea impact în primă instanţă asupra consumatorilor noncasnici începând cu decembrie 2012, iar pentru consumatorii casnici începând cu 2013 până în 2018.

„Vor fi tranşe în aşa fel încât să fie suportabile”, a susţinut ministrul Economiei. În plus, ministrul a precizat că că până la sfârşitul acestui an va fi pusă la punct o nouă lege privind cuantumul redevenţelor. Mi­nistrul Economiei a sublini­at că România are ca termen 15 iunie să prezinte un răspuns cu privire la adoptarea legislaţiei care să ducă la liberalizarea pieţei energiei instituţiilor internaţionale faţă de care sunt angajamente asumate pe acest domeniu. Legea energiei va fi transmisă preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Ligia Deca: Avem mare nevoie de profesori care să predea știință, tehnologie, inginerie sau matematică

Ministrul Educației a încurajat studenții, la început de an universitar, să urmeze o carieră în sistemul de învățământ Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost prezentă...

Ligia Deca: Avem mare nevoie de profesori care să predea știință, tehnologie, inginerie sau matematică

Ministrul Educației a încurajat studenții, la început de an universitar, să urmeze o carieră în sistemul de învățământ Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost prezentă...

Gest măreț din partea lui David Popovici: Donează echipamentul de la JO pentru o cauză nobilă

Campionul olimpic la înot David Popovici a decis să doneze echipamentul său de premiere de la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă