22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoi reguli pentru constructori

Noi reguli pentru constructori

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va stabili pana la sfarsitul acestei luni standardele de cost pentru lucrari publice.  

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, a declarat saptamana trecuta ca licitatiile in constructii inregistreaza multe nereguli. Astfel, ministrul vrea sa introduca o serie de criterii noi pe care firmele de constructii care vor lucra atat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale, cat si cu cel al Transporturilor, sa le respecte. "Una dintre problemele cu care ne confruntam este calitatea slaba a lucrarilor facute pentru stat. Statul permite orice. Exista un grup de lucru care are sarcina, pana la sfarsitul lunii, sa stabileasca o marja rezonabila in care variaza pretul. Vom stabili niste standarde de cost in constructii. Nu e normal sa se lucreze cu un pret de la 1 la 10 sau de la 1 la 20", a spus Elena Udrea, la o conferinta de presa organizata impreuna cu reprezentanti din piata constructiilor.

Suplimentarile anormale de fonduri
Companiile participante la eveniment s-au plans, in general, de costurile prea mici promise de multi dintre cei care obtin lucrari finantate cu bani de la bugetul statului, pe care apoi nu le pot respecta si cer suplimentari de fonduri. Presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Cristian Erbasu, a afirmat ca, o data cu criza economica, firmele care vin la licitatii cu oferte sub pretul pietei,s-au inmultit. In prezent, firmele care castiga licitatii publice pot cere ulterior majorarea pretului initial prin care au castigat lucrarea cu pana la 50%, potrivit legislatiei in vigoare. Aceste solicitari se fac motivat, in baza unor devize de constructie si, daca apar pe parcursul lucrarii costuri noi, de exemplu cu exproprierile sau din cauza majorarii preturilor la materiale.

In ultimul timp, ministerele au constatat ca se confrunta cu tot mai multe solicitari de crestere a preturilor stabilite initial in contract, astfel incat costul final al lucrarilor ajunge sa creasca destul de mult. Elena Udrea a afirmat ca majoritatea contestatiilor sunt facute pentru ca firmele respective sa beneficieze de avantaje materiale de la castigatorii licitatiei. si aici vor fi modificari, potrivit ministrului Dezvoltarii. "Nu o sa mai acceptam majorari mai mari de 10%. Se merge cu pret mic la licitatie, iar ulterior se mareste pentru ca nu mai pot onora costul dat. Nu se va mai accepta de acum incolo!", sustine Elena Udrea. Majorarile de costuri ale lucrarilor se vor face pe viitor doar cu avizul Consiliului tehnico-economic al ministerului. Cei care vor recurge des la astfel de practici vor fi sanctionati.

Firmele romanesti vor la egalitate cu cele straine
Lucrarile de constructii de mare anvergura sunt castigate, in mare parte, de firmele straine. In caietele de sarcini facute de autoritati se solicita o experienta de cinci sau de mai multi ani in proiectele supuse licitatiei. Constructorii spun ca, daca firmele romanesti sunt considerate a nu avea experienta si nu castiga astfel de licitatii, nu au cum sa acumuleze experienta nici in viitor.
"Nu cerem un tratament mai bun decat cel aplicat firmelor straine, vrem doar sa fim tratati la fel", a declarat Cristian Erbasu, presedintele PSC. El  a detaliat ca, in ultimii ani, firmele romanesti s-au dezvoltat si au crescut. Au sute de angajati, tehnologie avansata si management la standarde occidentale. Totusi, acestea continua sa piarda licitatiile in favoarea unor firme straine care au doar cativa angajati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă