4.5 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă„Mica Grecie” de lângă noi care nu se teme de Covid-19(II)

„Mica Grecie” de lângă noi care nu se teme de Covid-19(II)

 În Bulgaria, dar într-un cadru natural deosebit față de ce avem noi românii la Marea Neagră, cu tarife clar mai decente, dar cu servicii superioare, Nessebar este o destinație de vacanță impresionantă la Marea Neagră. Pentru că se aseamănă cu un colț din marea Mediterană sau Adriatică.

Dacă nu ai știi că este situat pe malul Mării Negre, în Bulgaria, ai putea crede că Nessebar este situat în Grecia, Italia, Croația sau Muntenegru.

Cocheta cetate, cu ale sale case medievale, cumva liliputane, cu străzi strâmte și pietruite, intrate parcă la apă, că doar nu sunt nici la 100 metri depărtare de mare merită vizitată de cei care aleg litoralul bulgăresc pentru vacanță, fie și pentru o comparație cu gust amar cu litoralul nostru. Dar nu de asta merge cineva într-o vacanță…

Dacă îți place istoria, în partea veche a Nessebarului ai posibilitatea să vizitezi ruinele vechii cetăți, o multitudine de biserici considerate adevărate monumente arhitecturale, muzee, alături de alte numeroase atracții turistice.

Înscris în patrimoniul UNESCO, încă din 1983, având o mulțime de monumente și clădiri vechi care sunt în bună stare de funcționare, care te pot și găzdui.

Chiar dacă nu vei întâlni palmieri sau măslini, orașul cetate Nessebar te face să visezi ca și cum ai fi la malul unei mări calde mai depărtată.

Orașul a trecut de la greci la romani, ajungând o așezare însemnată în epocă. Începând cu anul 680 d. Hr., Nessebar a devenit un centru episcopal, iar în secolele VII-VIII și un important și puternic port bizantin. Numele slav Nessebar a înlocuit vechea denumire Mesambria, prin secolul al XI-lea. Perioada domniei țarului Alexandru I a fost cea mai importantă în dezvoltarea orașului când s-au construit numeroase biserici și cetatea a devenit un centru al statului bulgar.

Stațiunea Nessebar se află la 4,6 kilometri de stațiunea Sunny Beach, la 40 de kilometri de stațiunea Obzor și la 100 de kilometri de orașul Varna.

Este potrivit celor care caută o vacanță relaxantă, căci pe lângă toată încărcătura istorică, te poți bucura aici și de două plaje principale, una dintre acestea fiind cea care unește Nessebarul cu stațiunea Sunny Beach, iar cealaltă fiind situată în sudul stațiunii.

Fiind foarte aproape de Sunny Beach, una dintre cele mai mari și cele mai animate stațiuni din Bulgaria, este un loc ideal pentru ieșiri la cină sau pentru sesiuni de shopping.

Nessebar este atracția zonei, atât prin orașul vechi, cât și prin cel nou

Stațiunea Nessebar din Bulgaria este formată din două părți: orașul vechi și orașul nou. Orașul vechi, considerat drept unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, este legat de orașul nou printr-un istm si îți ia cam 10 minute de mers pe jos pentru a ajunge din orașul nou în cel vechi.

În orasul nou Nessebar vei găsi cele mai noi și mai mari hoteluri, alături de plaja principală din stațiune. Găsești restaurante și magazine în ambele părți ale stațiunii Nessebar, însa orașul vechi este principala atracție.

Pe lângă atractiile turistice, ruinele și bisericile orașului vechi, vei avea posibilitatea să admiri străduțele înguste, pavate, casele bulgărești din perioada renașterii care sunt încă locuite.

În timpul sezonului de vară, statiunea este destul de aglomerată, în special zona orasului vechi, însă străzile de aici devin destul de libere după ora 23.00, iar unele magazine închid relativ devreme când se înserează.

Muzeul Arheologic din Nessebar este considerat unul dintre punctele principale de plecare către siturile culturale ale orașului vechi, fiind și locul în care te poți interesa despre excursiile de tipul tur de oraș, asistate de ghizi turistici.

Nessebar este una dintre cele mai importante atracții din imprejurimi pentru turiștii care își petrec vacanța în Sunny Beach, de unde există mijloace de transport în comun care fac legătura între cele două statiuni, precum și ambarcațiuni navale care fac curse regulate.

Concertele și spectacolele estivale se țin printre ruinele bine întreținute ale cetății vechi, chiar dacă aproape nimeni nu poartă mască și nici nu există vreo cerință a organizatorilor, în plus, legată de restricțiile pandemiei, care să vizeze accesul la aceste evenimente.

La tot pasul sunt „îmbietori” care te atrag să te oprești la terasa lor adresându-ți câteva cuvinte în română sau engleză. Zdravko Mihailo este din Sofia, chiar de lângă biserica românească de acolo, și vine vara la Nessebar la terasa Nikos. Un ban în plus la pensie e binevenit. El m-a oprit cu „Bună seara! Vă așteptam să veniți la noi!”. I-am răspuns în glumă că vin doar dacă Hagi și Stoicikov vin și ei la această terasă. Zdravko a început să râdă și mi-a zis că cei doi mari fotbaliști și prieteni vin și ei, dar cu vaporul aduși de la Istanbul de Erdogan. M-am oprit… Cina a fost ca-n Balcani: aromată, gustoasă, porții mari și prețuri ca-n cartier…sigur e de revenit aici până se face bine și turismul de pe litoralul nostru!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă