Din pacate, bursa pastreaza si in sedinta de marti aceleasi caracteristici negative: lichiditate redusa si evolutie negativa a tuturor indicilor. Chiar daca valoarea tranzactiilor a crescut putin fata de luni, totusi ramane sub nivelul de 10 milioane euro. Reamintim ca in perioadele de evolutie normala a pietei tranzactiile zilnice depaseau frecvent 20 milioane euro, ceea ce inseamna ca in prezent suntem la mai putin de jumatate din acest nivel.
In continuare cumparatorii au fost putini si fara putere financiara, iar vanzatorii au dominat piata de la un capat la altul. Presiunea descendenta a fost puternica, pe alocuri piata capatand din nou accente de panica, in special in ceea ce priveste evolutia SIF-urilor. Chiar daca la inchidere cotatiile se situau putin deasupra minimelor zilei, totusi deprecierile la nivel de indici au ramas importante.
Miscarile de piata de vineri si chiar de luni puteau lasa impresia unui inceput de stabilizare a bursei la nivelul emitentilor principali, insa se pare ca din nou piata a fentat doar si apoi a continuat pe directia stiuta din ultima vreme. Trendul descendent este reafirmat, pentru ca atat indicii, cat si cei mai multi dintre emitentii mai lichizi au marcat noi minime pentru anul in curs.
Marti nu am avut evenimente in plan intern care sa justifice aceste scaderi, dar asta nu e ceva nou. Putem sa ne gandim ca bursa romaneasca a copiat din nou tendinta externa, pentru ca in Europa indicii principali, la randul lor, scadeau cu procente insemnate. Bursele isi mentin starea de nervozitate pe masura ce ne apropiem de ziua de joi cand sunt asteptate atat conferinta de presa a Bancii Centrale Europene, cresterea dobanzii de referinta la euro de la 4,00% la 4,25% pe an, cat si importanti indicatori macroeconomici americani referitori la somaj si piata fortei de munca.
Pentru prima data, marti Bursa de Valori Bucuresti a afisat doi noi indici: BET-XT, care cuantifica evolutia a 25 dintre cei mai lichizi emitenti din piata (inclusiv a celor 5 SIF-uri), si BET-NG, care masoara evolutia de ansamblu a sectorului energiei si utilitatilor prin prisma a 10 emitenti din domeniu.
Toti cei sase indici de piata au inchis ziua cu scaderi de circa 3% sau peste, iar valoarea tranzactiilor s-a situat la 7,9 milioane euro.