1.6 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsărescu invită băncile chineze în România

Isărescu invită băncile chineze în România

Guvernatorul BNR a declarat că este sigur că în viitorul apropiat instituţiile de credit din China îşi vor deschide subsidiare şi în România.

„Discutăm încă din anii 90 de posibilitatea ca băncile din China să deschidă sucursale şi în ţara noastră. Cred că acest lucru se va întâmpla într-un viitor apropiat”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un interviu pentru agenţia Xinhua.

Oficialul băncii centrale a spus că nu va uita niciodată ajutorul acordat de China României la mijlocul anilor ’90 când statul asiatic a decis să păstreze o parte din rezerva valutară în depozite la BNR.

Isărescu militează şi pentru un rol mai puternic al yuanului (moneda naţională a chinei). „Crizele financiare viitoare ar putea fi evitate mai uşor cu un yuan mai puternic la nivel internaţional”, a mai spus guvernatorul.

Expansiune în Europa

Active de peste 1.500 miliarde de euro, credite acordate de 750 miliarde şi un profit de 5 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului trecut. Aceasta este cartea de vizită a celei mai mari bănci chineze, Industrial and Comercial Bank of China (ICBC) care, printre altele, este şi cea mai mare din lume după nivelul capitalizării bursiere. Acest colos financiar a decis să ia cu asalt Europa şi va deschide sucursale în Amsterdam, Bruxelles, Madrid, Milano şi Paris. „Oficialii ICBC, cea mai valoroasă bancă a lumii, spun că dezvoltarea din zona Europei este un semn al încrederii pe care China o are în viitorul bătrânului continent şi reprezintă un pas către atingerea scopului final, acela de a deveni o bancă de dimensiune globală”, anunţă Bloomberg.

Scopul declarat al ICBC este acela de se dezvolta cu precădere în zonele unde investitorii chinezi din diverse domenii au cucerit deja pieţele. „Suntem cea mai mare bancă din China şi avem datoria de a urma calea propriilor clienţi care se extind din ce în ce mai agresiv în Europa”, spune Jiang Jianqing, preşedintele gigantului financiar. Schimburile bilaterale dintre China şi ţările membre ale Uniunii Europene au crescut cu 33% în primele nouă luni ale anului trecut, până la 286, 8 miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat, în timp ce investitorii chinezi se arată din ce în ce mai interesaţi de Europa.

Momentul este, de altfel, unul mai mult decât prielnic în contextul în care zona euro se confruntă cu o criză fără precedent. ICBC s-a notificat la Banca Centrală Europeană ca bancă universală şi de investiţii, având posibilitatea de a acorda toată gama de credite, dar şi de a atrage depozite atât de la firme, cât şi de la companii.  

Cele mai citite

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....

Discrepanțe uriașe pe piața agricolă din UE: În România, un hectar de teren arabil costă de 34 de ori mai puțin decât în Malta

România s-a situat printre statele cu prețuri accesibile, cu o medie de 8.414 euro/ha Prețurile terenurilor arabile în Uniunea Europeană au înregistrat variații semnificative în...

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă