2.7 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitii de peste doua miliarde de euro in energie

Investitii de peste doua miliarde de euro in energie

» Companiile isi orienteaza investitiile catre surse alternative de energie, in conditiile in care costurile de productie a energiei electrice au crescut foarte mult.

In contextul scumpirii costurilor energiei, tot mai multe companii se orienteaza catre surse alternative de producere a energiei. Desi investitiile anuntate pana in prezent de companii din domeniu depasesc doua miliarde de euro, multe dintre acestea au anuntat ca vor incepe investitiile atunci cand guvernul va adopta o politica coerenta in domeniu. "Exista companii care vor un mix energetic in Romania, dar care vor investi doar atunci cand politica guvernului va fi unitara. Statul pare ca vrea sa se manifeste ca un investitor privat pe piata energiei, in conditiile in care mentine tehnologii invechite", a spus Marta Popa, partener al firmei de avocatura Voicu si Filipescu, reprezentantul legal pe piata romaneasca  al mai multor companii energetice straine.  

Potrivit ei, companiile Edison (din Italia) si Sinus Holding (cu actionariat mixt, ungaro-australian) au anuntat ca vor sa investeasca in constructia unor capacitati eoliene si termoelectrice de producere a energiei in Romania, valoarea cumulata a investitiilor fiind estimata la peste doua miliarde de euro. "Compania italiana Edison vrea sa construiasca termocentrale cu o capacitate de 1.000 MW in Romania, in judetul Galati", a declarat Marta Popa.
Aceasta  sustine ca Edison si-a propus fie preluarea unor capacitati existente, fie construirea unor capacitati noi, pe cont propriu sau in parteneriat cu firme din Romania, cu un orizont de concretizare a proiectelor de doi ani. "Edison tatoneaza piata romaneasca din vara anului trecut si, daca in doi ani nu gaseste facilitatile de care are nevoie, si-ar putea muta viitoarele investitii in tari vecine, precum Macedonia. Acest tip de comportament ar putea fi preluat si de alti investitori – in lipsa unei strategii unitare in domeniu de atragere a acestora", explica Marta Popa.

Sinus Holding, parte a firmei maghiare Ungarowind, este o alta companie care a anuntat constructia unei centrale de energie eoliana in Moldova cu o capacitate instalata de 700 MW, in timp ce societatea belgiana Electrabel este interesata de constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda. Pe piata din Romania, companiile Petrom, InterAgro, Alro si Coca-Cola au anuntat investitii similare in constructia de termocentrale.

» Ajutoare de stat pentru energie regenerabila
Guvernul va aloca pana in 2013 peste 200 milioane de euro, reprezentand fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene si ajutoare de stat pentru companiile care investesc in surse de energie regenerabila (energie solara, eoliana, geotermala, hidroelectrica si biomasa), conform unei hotarari a Ministerului Economiei si Finantelor. Conform proiectului, valoarea maxima a finantarii nu poate depasi 40% din totalul cheltuielilor eligibile in regiunea Bucuresti-Ilfov si 50% in celelalte regiuni de dezvoltare. Ajutorul de stat nu se aplica insa proiectelor mari, de peste 50 milioane euro.

Cele mai citite

Ucraina lovește un depozit de muniție al Rusiei, lângă Vovceansk

În ziua 1008 de război, Ucraina a distrus un depozit de muniție al Rusiei, situat lângă Vovceansk și a atacat cu drone o bază...

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...
Ultima oră
Pe aceeași temă