23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024

Inflatie de 3,7%

» Nivelul inflatiei din primele trei luni ale acestui an, de 3,66%, motiv principal pentru revizuirea tintei.

» Factori determinanti – pretul petrolului, reduceri de preturi asociate eliminarii taxelor vamale pentru comertul intracom.

BNR a revizuit tinta de inflatie pentru acest an de la 4,6% la 3,7%, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Totodata, acesta a anuntat ca nivelul prognozat al inflatiei pentru 2008 a fost urcat de la 4,1% la 4,2%. Potrivit lui Isarescu, modificarea tintei pentru acest an este motivata de evolutia inflatiei din primele trei luni, cand rata de crestere a preturilor de consum a fost cu 0,66% sub proiectia BNR. De asemenea, cresterea preturilor administrate si a preturilor volatile a fost sub nivelul anticipat de banca centrala.

De ajutor, leul si pretul la oua
Aprecierea puternica a leului in raport cu euro si dolarul american, scaderile mai mari decat cele prognozate ale pretului oualor, diminuarea tarifelor la combustibil sunt principalii factori care au determinat schimbarea tintei fata de proiectia anuntata de BNR in februarie. Banca centrala estima in urma cu trei luni ca rata anuala a inflatiei va cobori la 4,6% in decembrie 2007 si respectiv la 4,1% la finele anului 2008.
Tensiunile politice sunt un risc
Tensiunile politice nu au generat pana in prezent efecte negative pe pietele financiare, dar raman unul dintre riscurile privind proiectia inflatiei, a mentionat guvernatorul BNR. Isarescu a explicat ca aceste tensiuni reprezinta unul dintre riscurile aferente proiectiei de inflatie, avand in vedere perspectiva electorala apropiata, cu posibile implicatii in sensul relaxarii suplimentare a politicii fiscale si salariale. Alte riscuri mentionate de guvernator sunt cele legate de cresteri salariale superioare productivitatii muncii, aprecierea reala a cursului, care nu poate coexista pe termen lung cu aceste cresteri salariale peste productivitate si accentuarea caracterului inflationist al politicii fiscale.

Deficitul de cont curent
Totodata, Mugur Isarescu a aratat ca adancirea deficitului de cont curent asociata cu o crestere prea rapida a datoriei externe reprezinta un alt risc asupra inflatiei. Guvernatorul bancii centrale a spus ca, in ceea ce priveste deficitul de cont curent, "nu trebuie sa ne jucam cu focul". "Importanta este maniera de administrare a acestui deficit", a mai spus guvernatorul.
Incertitudini
Printre incertitudinile mentionate de guvernator s-au numarat evolutia cursului si cea a preturilor volatile. Isarescu a reafirmat ca oscilatiile cursului de schimb sunt normale, iar aprecierea cursului de schimb a reprezentat un factor al reducerii dobanzii de politica monetara, dar nu a fost principalul determinant.

Fara masuri neortodoxe
BNR nu va mai apela la masuri "neortodoxe" de politica monetara precum restrictiile aduse creditarii, care distorsioneaza piata, deoarece rolul dobanzii de politica monetara ca instrument principal al bancii centrale a crescut, a spus Mugur Isarescu. In acelasi timp, BNR va folosi dobanda de politica monetara si rata rezervelor minime obligatorii. "Pastram rezervele minime obligatorii si scadem dobanda sau invers", a aratat guvernatorul. BNR a eliminat in primele luni ale acestui an o parte din aceste masuri "neortodoxe", si anume avansul obligatoriu de minim 25% la creditele imobiliare si ipotecare si limitarea gradului de indatorare a populatiei, sub rezerva ca bancile comerciale sa inainteze spre validare la banca centrala norme interne privitoare la risc.

RISCURI
Cel mai semnificativ risc, a carui materializare ar plasa rata inflatiei pe o traiectorie superioara celei prognozate, continua sa fie reprezentat de posibila crestere ampla a salariilor, necorelata cu dinamica productivitatii muncii. Pe langa presiunile inflationiste pe care le-ar exercita prin intermediul cererii interne, o astfel de evolutie a castigurilor salariale ar putea impulsiona inflatia prin sporirea costurilor.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă