17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInflatia scumpeste cu 40% imprumuturile primariilor

Inflatia scumpeste cu 40% imprumuturile primariilor

» Primariile au imprumutat in an preelectoral 600 de milioane de euro din piata financiara.

» Edilii locali au lansat 20 de emisiuni de obligatiuni, in valoare de 113,6 milioane de euro.

Accelerarea inflatiei anuale, majorarea ratei dobanzii-cheie a bancii centrale, criza de lichiditate a marilor piete si coborarea ratingului Ro-maniei au crescut cu 40% dobanzile platite de administratiile publice locale, spune Marian Sirbu, director comercial al Dexia Kommunalkredit Romania.
Primariile au imprumutat din piata financiara romaneasca, prin emisiuni de obligatiuni sau prin credite directe, circa 600 de milioane de euro, ucand astfel totalul datoriei publice locale la 1,626 miliarde de euro (5,426 miliarde de lei), suma echivalenta cu 1,34% din produsul intern brut (PIB). Intr-un singur an, preelectoral, foamea de bani a primariilor a marit datoria acestora cu 56,3% fata de finalul lui 2006 si si-a consolidat cu 0,34% ponderea finantarilor locale in PIB.

Trei sferturi din banii imprumutati de primarii in 2007 au fost aranjamente semnate cu doua institutii de credit: Dexia si Banca Comerciala Ro-mana (BCR). "Jumatate din finantari, 300 de milioane de euro, au fost oferite de Dexia Kommunalkredit, iar o pondere importanta, de 27%, a revenit BCR", spune Marian Sirbu. In topul principalilor jucatori pe piata imprumuturilor catre administratiile publice se afla si Raiffeisen Bank.
Din 2005, in Romania a fost lansat creditul-punte, care functioneaza ca o linie de imprumut din care se trag bani pe o perioada de pana la cinci ani, apoi este refinantat cu o emisiune de obligatiuni. O sesime din totalul creditelor acordate administratiilor locale in 2007 au fost produse de tip credit-punte.
Principalele proiecte pentru care se imprumuta orasele si judetele sunt reabilitarea drumurilor si a retelelor de canalizare, reinnoirea parcului auto al regiilor locale, precum si alte investitii de infrastructura.

Consiliile locale si judetene se pot imprumuta in limita unui grad de indatorare de maximum 30% din veniturile lor. In general, imprumuturile obligatare sunt cu circa 2% mai scumpe decat creditele bancare, potrivit lui Kiss Imola, director economic al Primariei Targu Mures. Diferenta de dobanda se explica prin costul cu consultantul financiar angajat pentru emiterea bondurilor, prin comisioanele de intermediere (compania de brokeraj) si comisioanele catre CMVM si Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Fata de finalul anului 2007, institutiile de credit si-au majorat cu circa 40% marjele de dobanzi, adica procentele calculate peste nivelul dobanzilor la care se imprumuta bancile intre ele, potrivit lui Sirbu. Astfel, daca in 2007 marjele erau, in medie, de 0,3-0,4%, acum au ajuns, in medie, la 0,6%, dar variaza in limite destul de largi (chiar pana la 2%), in functie de capacitatea de rambursare a fiecarei primarii. In acelasi timp, dobanzile interbancare au urcat cu aproximativ 40%, ajungand pana la 10,59% la depozit (ROBID la trei luni) sI pana la 11,09% la imprumut (ROBOR la trei luni).

Dintre imprumuturile obligatare contractate de administratiile locale, 20 de emisiuni sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), avand o valoare totala a finantarilor de  circa 417 milioane de lei (113,6 milioane de euro). Primaria Timisoara se afla la a patra emisiune de obligatiuni, totalul obligatiunilor emise fiind de 110 milioane de lei. In top, urmeaza Targu Mures, cu 52 de milione de lei (din doua transe de bonduri), si Primaria Bacau, cu 44 de milioane de lei (tot din doua transe). In prezent, emisiunile de obligatiuni au ca dobanda de referinta doar dobanda de imprumut interbancar (ROBOR) la trei sau la sase luni.

Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Medic stomatolog condamnat la zece ani de închisoare pentru lipsire de libertate și agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Un cutremur a zguduit lumea medicinei dentare după ce medicul Costin Iulian Berechet a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Berechet,...
Ultima oră
Pe aceeași temă