22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIneficienta Arpechim musca din profitul Petrom

Ineficienta Arpechim musca din profitul Petrom

» Petrom a pus deoparte peste un miliard de lei pentru a acoperi devalorizarea Arpechim si unele litigii cu salariatii.

» Pe primele noua luni, profitul net al Petrom a urcat cu 48%, la 2,29 miliarde lei, iar afacerile – cu 50%, la 13 miliarde lei.

Gigantul energetic petrom a afisat in trimestrul al treilea un profit net de 626 milioane lei (175 milioane euro), in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in ciuda avansului puternic al afacerilor, cu 46%, la 4,733 miliarde lei (1,323 miliarde euro). Scaderea profitului net al Petrom a fost determinata in principal de reducerea valorii Arpechim din cauza ineficientei energetice a rafinariei. Totusi, pe ansamblul primelor noua luni din 2008, Petrom a obtinut un profit net de 2,29 miliarde lei, cu 48% mai mare decat in perioada similara din 2007, pe fondul expansiunii cu 50% a afacerilor, la 13 miliarde lei.

Conform raportului Petrom, Arpechim nu poate atinge o rentabilitate adecvata din cauza consumului ridicat de energie, a mixului nefavorabil de produse si a costurilor fixe ridicate, iar aceasta situatie nu se va imbunatati pe termen mediu, fapt pentru care a constituit un provizion de 559 milioane lei. Fara acest provizion, profitul net al Petrom ar fi ajuns la circa 1,1 miliarde lei, ceea ce ar fi insemnat un rezultat-record. Este al doilea trimestru consecutiv cand Petrom "rateaza" obtinerea unui profit istoric, dupa ce in trimestrul al doilea si-a constituit un provizion de 447 milioane lei in urma unor litigii cu angajatii privind primele de Craciun si de Paste. Potrivit lui Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom, de-a lungul perioadei 2004-2007 sindicatul salariatilor companiei a fost de acord cu propunerea conducerii de a incorpora in salarii primele de Craciun si de Paste.

 

La finele anului 2007, cateva mii de salariati au actionat in instanta Petrom cerand primele cuvenite, dar uitand sa mentioneze ca acestea au fost incorporate in lefuri. "In unele orasele au castigat salariatii, iar in alte locuri a castigat Petrom. Nu-i normal ca pe aceeasi speta sa ai sentinte diferite. Pana la solutionarea litigiilor, am recunoscut suma totala ca pe o pierdere contabila", a spus Pazara.
"Provizioanele sunt niste bani pusi deoparte pentru a acoperi un risc. Aceste sume nu sunt deductibile, reduc doar profitul contabil – cel din care se distribuie dividende –, nu si pe cel impozabil. Daca se intampla evenimentul, compania va beneficia de o deductibilitate, iar daca nu, se va ajusta in sens pozitiv profitul contabil", a explicat specialistul in fiscalitate Gabriel Biris.

In primele noua luni din 2008 Petrom a investit 4,64 miliarde lei, dublu fata de anul anterior, ceea ce s-a reflectat in cresterea eficientei activitatii, caracterizata de profitul operational (EBITDA), care a avansat cu 80%, pana la 4,23 miliarde lei.
Pretul titeiului, marjele de rafinare si ratele de schimb valutar se estimeaza ca vor ramane volatile pana la sfarsitul anului 2008, avand per ansamblu un efect pozitiv comparativ cu 2007, potrivit raportului Petrom.
Grupul petrolier OMV, actionarul majoritar al Petrom, a afisat, de asemenea, un profit net trimestrial in scadere cu 12%, pana la 453 milioane euro, in schimb pe primele noua luni profitul net a avansat cu 25%, la 1,58 miliarde euro. Petrom a contribuit cu 347 milioane euro (37,4%) la profitul net operational (clean EBIT) al OMV.

Cele mai citite

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...
Ultima oră
Pe aceeași temă