4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRusia este gata să atace navele și litoralul României

Rusia este gata să atace navele și litoralul României

Rusia este gata să atace navele și litoralul României, folosind noile tipuri de arme instalate în peninsula Crimeea. Forțele militare ale Rusiei din peninsula Crimeea se antrenează pentru a ataca navele de suprafață străine din Marea Neagră.

Această informație a fost transmisă ieri de presa de stat de la Moscova.

Sistemele de artilerie și de rachete ale Rusiei se antrenează pentru a ataca nave de suprafață în Marea Neagră. Sursa informației pare a fi un comunicat emis de Comandamentul Flotei Mării Negre, a Rusiei. După cum se știe, Rusia a menținut permanent Flota Mării Negre în stare de operativitate, dar această flotă a fost consolidată după ce Rusia a ocupat ilegal Crimeea și și-a dezvoltat capacitatea militară în acest teritoriu.

„Echipele sistemelor mobile de rachete antinavă de apărare de coastă Bal și Bastion dintr-o formațiune de rachete / artilerie a Flotei Mării Negre au organizat exerciții pentru a elimina un grup de nave de suprafață ale inamicului simulat în Marea Neagră”, a anunțat conducerea Flotei Mării Negre.

Rusia este gata să atace navele NATO din Marea Neagră

Aparent, această informație a fost difuzată ieri drept reacție a Moscovei față de anunțul făcut de Statele Unite cu o zi înainte. Statele Unite anunțaseră că au trimis încă o navă de luptă din Marea Mediterană în Marea Neagră.

Dacă doar acesta era contextul, Rusia putea susține că se pregătește să se apere. Doar că, acum zece zile, deci înainte ca SUA să anunțe că trimite încă o navă în Marea Neagră, o altă sursă media a Rusiei, Sputnik, prezenta un documentar despre sistemele militare Bal și Bastion.

Rachetele Rusiei pot lovi ținte aflate la 500 de kilometri, adică în România.

“Testările noii rachete Bal au confirmat capacitatea ei de a distruge navele inamicului de la o distanță de peste 500 de kilometri, iar noul sistem de orientare permite distrugerea și țintelor de pe țărm”, anunța Sputnik. Potrivit acestei surse, instalațiile mobile de lansare Bal sunt conectate la sisteme radar “pentru detectarea inamicului de la o distanță de 500 de kilometri”.

Un indiciu despre ce obiective ar ținti Rusia era prezentat în aceeași știre. Era menționată baza aeriană de la Mihail Kogâlniceanu, din apropierea litoralului românesc al Mării Negre. Despre această bază, știrea rusă preciza că “a beneficiat de milioane de dolari sub formă de investiții și găzduiește câteva sute de militari americani într-un format de rotație permanentă (de nouă luni)”.

Ar putea fi lovită baza de la Kogălniceanu

Baza aeriană Kogălniceanu este una dintre cele șase locații militare din România pentru care SUA au făcut alocații financiare consistente. Americanii precizau că sunt două obiective militare la Kogălniceanu, nu doar unul, pentru care au alocat bani. Unul este baza aeriană (aerodromul) iar celălalt este o bază a Forțelor Terestre. Statele Unite au alocat la cele șase baze din România 363,7 milioane de dolari.

Fostul ministru Mihai Fifor declara că a cerut prezența permanentă a militarilor americani la Kogălniceanu.

“Noi am solicitat o prezenţă permanentă a militarilor americani la Kogălniceanu. De pe Kogălniceanu facem operaţiunile de Poliţie Aeriană. E firesc să putem contribui la extinderea bazei”, anunța Fifor. Aerodromul Kogălniceanu este folosit pentru decolarea și aterizarea avioanelor de luptă NATO care pot intercepta avioanele rusești. Presa rusă amintește că miniștrii Apărării din NATO au discutat, la 21 octombrie, un plan pentru “descurajarea” Rusiei. Acest plan ar contracara “o amenințare tot mai mare din partea sistemelor de rachetă ale Rusiei”. Încă de acum un an, Adrian Zuckerman, care la acel moment era ambasadorul SUA, declara la București că “Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

China este pe cale să înregistreze un excedent comercial record de 1 trilion de dolari

China este aproape să atingă un maxim istoric al excedentului comercial, estimat la 1 trilion de dolari până la finalul acestui an, o situație...

Mircea Lucescu clarifică criteriile de selecție la echipa națională! Mesaj pentru jucătorii neconvocați

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Mircea Lucescu, a abordat tema convocărilor și filosofia sa de selecție într-o conferință de presă susținută înaintea...

Bitcoin ar putea atinge valoarea istorică de 100.000 de dolari

În urma alegerilor din 2024, prețul Bitcoin a depășit pentru prima dată 90.000 de dolari, iar experții în criptomonede consideră că moneda ar putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă