4.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia și Bulgaria nu vor obține integrarea terestră în Schengen în anul...

România și Bulgaria nu vor obține integrarea terestră în Schengen în anul 2024, susține un europarlamentar bulgar

România și Bulgaria nu vor obține integrarea terestră în Spațiul Schengen (Land Schengen) în anul 2024, susține europarlamentarul bulgar Ilhan Küçük, membru al grupului Renew Europe.

Ilhan Küçük este un politician bulgar de etnie turcă. Küçük a făcut o estimare pesimistă asupra accesului Bulgariei și României în Schengen, într-un interviu acordat postului de radio BNR din Bulgaria. Interviul a fost postat pe internet la data de 2 ianuarie 2024.

Küçük susține că, deși Bulgaria și România vor intra în Schengen cu granițele aeriene și maritime în anul 2024, integrarea completă în Schengen va avea întârzieri și nu se va produce în anul 2024. „Land Schengen probabil nu se va întâmpla până la sfârșitul anului 2024”, susține europarlamentarul bulgar. În schimb, „ascensiunea politicienilor populiști și negarea integrării europene vor fi pe agenda politică a Europei pentru 2024”, susține Ilhan Küçük.

După cum se știe, în anul 2024 sunt programate alegeri pentru Parlamentul European. De asemenea, în foarte multe țări, inclusiv în România, se vor desfășura și alegeri interne.

Cu privire la Bulgaria, eurodeputatul Küçük a prezentat din nou poziția Bulgariei cu privire la acceptarea refugiaților, specificând că aceasta se va face conform legislației UE. Pe de altă parte însă, Küçük s-a declarat preocupat de lipsa de solidaritate internațională în abordarea presiunilor fluxului de migranți cu care se confruntă Bulgaria.

„Marea problemă a UE de-a lungul anilor este că este dificil să se formeze o agendă care să fie comună tuturor. Această chestiune este extrem de complexă. Într-o situație în care avem două războaie și o serie de alte provocări, cu această arhitectură a UE creată în secolul al XX-lea, este ca din ce în ce mai greu ca UE însăși să joace un rol geopolitic”, susține europarlamentarul Küçük.

Amintim că, la data de 30 decembrie 2023, Consiliul UE, condus, la acel moment, de Spania, a aprobat integrarea aeriană și maritimă a Bulgariei și a României în Schengen, la data de 31 martie 2024. Cu privire la integrarea completă (deci inclusiv a granițelor terestre), Consiliul UE a recomandat să se continue negocierile pe parcursul anului 2024.

În prima jumătate a anului 2024, mandatul de Președinte al Consiliului UE este atribuit Belgiei. Această țară nu are, între prioritățile Președinției sale, extinderea Spațiului Schengen.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Val de atacuri cu drone în Rusia: Aeroporturi închise temporar

Rusia se confruntă cu un nou val de atacuri cu drone lansate de Ucraina, care a dus la întreruperea temporară a operațiunilor pe aeroporturile...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă