1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia livrează elicoptere pentru Finlanda

România livrează elicoptere pentru Finlanda

România livrează elicoptere pentru Finlanda, care vor fi destinate Poliției de Frontieră a acestei țări nordice.

Uzina de elicoptere din Brașov a livrat două elicoptere multirol pentru Finlanda. Ele urmează a intra în dotarea autorităților de frontieră a acestei țări din nordul Europei.

Compania Airbus Helicopters Romania a finalizat acțiunea de livrare a celui de-al doilea elicopter H215 modernizat către Poliția de Frontieră a Finlandei. Ceremonia de acceptare a aeronavei a avut loc la sediul Airbus din Ghimbav (județul Brașov).

Compania Airbus Helicopters are sediul central în Franța iar una dintre fabricile sale este la Ghimbav.

Contractul semnat cu Poliția de Frontieră a Finlandei (FBG) se referă la modernizarea a trei elicoptere Super Puma. În cadrul acestui contract, Airbus Helicopters Romania a efectuat lucrările de G-Check și retrofit la versiunea AS332L1e (H215) pentru două elicoptere (al doilea și a treilea) model AS332L1 Super Puma.

Pe primul din cele trei elicoptere, lucrările au fost efectuate de Airbus Helicopters la sediul său din Marignane. Cele trei elicoptere recent modernizate vor fi dedicate misiunilor multirol. Unele misiuni se referă la paza frontierei iar alte misiuni vor fi de căutare și salvare.

Elicoptere pentru Finlanda modernizate la Brașov

Pentru elicopterele care au fost livrate Poliției de Frontieră a Finlandei, uzina Airbus din județul Brașov a realizat un program de modernizare complexă. Directorul general al Airbus Helicopters Romania, Georges Durdilly, subliniază că acest program industrial a demonstrat capacitatea unității de la Brașov și a specialiștilor ei.

„Airbus Helicopters Romania a avut oportunitatea de a-și demonstra nivelul serviciilor și competențele pentru acest program și laud buna colaborare pe care am avut-o cu clientul”

Georges Durdilly,

Director General

România are la rândul ei nevoie de elicoptere pentru Ministerul Afacerilor Interne și pentru Ministerul Apărării Naționale. MApN încă n-a decis numele furnizorului. Ministerul de Interne va cumpăra elicoptere produse în Polonia de firma americană Lockheed Martin. Misiunile lor au fost indicate de Marcel Vela, fost ministru de Interne.

„Elicopterele din Iași, Arad, Craiova și Constanța să poată executa misiuni de noapte pentru salvarea pacienților sau a celor accidentați. Pe lângă cele din Târgu Mureș și București”

Marcel Vela,

Fost ministru de Interne

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, explicase că MAI are nevoie de elicoptere pentru SMURD, care să poată interveni rapid pe tot teritoriul României, zi și noapte.

Finlanda are cea mai lungă graniță terestră cu Rusia

Până ce uzina de la Brașov va livra din nou elicoptere României, ea lucrează pentru beneficiari din alte țări, cum a fost cazul Finlandei. De remarcat este faptul că Finlanda are o climă mult mai dură decât România și are, pe de altă parte, cea mai lungă frontieră terestră cu Rusia dintre toate țările Europei. Exact pe această frontieră vor avea misiuni elicopterele livrate din România.

Compania Airbus Helicopters a exlicat că proiectul cu FBG a reprezentat o modernizare complexă. Lucrările au realizat trecerea elicopterelor de la standardul 332L1 la standardul H215 L1e (AHCAS). Acest proiect “include transformarea integrală a elicopterului, sub toate aspectele, și, datorită abilității și expertizei tehnice a echipei noastre, a fost un succes”, a declarat Georges Durdilly, director general al Airbus Helicopters Romania.

H215 face parte din familia de elicoptere cu o serie de calități deja dovedite, denumită Super Puma / Cougar. H215 este un elicopter greu dotat cu două motoare, având performanțe remarcabile, cunoscut pentru rata de disponibilitate fiabilă și costurile de operare competitive. Elicopterul H215 are o rezervă mare de putere și o manevrabilitate ridicată. Motoarele sunt tip Makila 1A1 și oferă capacitatea de a zbura în aproape orice misiune, asigurând siguranță operațională maximă, chiar și în cele mai dificile situații. Aceste motoare asigură discreție, vulnerabilitate scăzută, supraviețuire în cazul prăbușirii și în condiții de gheață. H215 poate fi folosit de serviciile publice, de exemplu pentru misiuni de aplicare a legii și de stingere a incendiilor, pentru misiuni utilitare și pentru transport de pasageri.

De la lansarea acestei serii, în anul 2014, 108 operatori au folosit deja elicoptere H215.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă