2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia concurează Turcia, oferind o alternativă la "Coridorul Sudic". Un terminal LNG,...

România concurează Turcia, oferind o alternativă la „Coridorul Sudic”. Un terminal LNG, la Constanța, va primi până la 9 miliarde de metri cubi pe an

Comisia economică mixtă România – Azerbaidjan se va reuni la 1 aprilie 2024 iar una dintre temele întâlnirii va fi viitorul terminal de gaz natural lichefiat (LNG) de pe litoralul românesc al Mării Negre, terminal prin care ar urma să intre în România circa 8 – 9 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Studiul de fezabilitate pentru un terminal de gaz natural lichefiat (LNG) pe țărmul românesc al Mării Negre este finalizat iar rezultatele acestui studiu sunt pozitive, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. În proiectul acestui terminal LNG sunt partenere firmele SOCAR (Azerbaidjan) și Romgaz, a precizat Sebastian Burduja. Ministrul român a făcut acest anunț după ce a participat, la Baku (Azerbaidjan), la reuniunea ministerială a „Coridorului Sudic”. Acest coridor reprezintă „mega-proiectul de peste 40 de miliarde EUR, care aduce gazul azer, prin Turcia, în Europa, reducând dependența continentului european față de gazul rusesc”, a explicat ministrul Burduja.

„Obiectivele noastre aici au fost de a asigura României rolul de lider regional în sectorul energetic, de a diversifica rutele către România și de a reuși, odată cu finalizarea acestor mari proiecte, să asigurăm accesul românilor la gaze și energie electrică la un preț cât mai mic. Mai mult, devenind hub energetic, România își consolidează poziția geostrategică pentru întreaga regiune. Putem exporta și mai multă energie, iar asta înseamnă locuri de muncă și dezvoltare pentru români”, a explicat ministrul Burduja.

Prin ambițiile sale proprii, România poate deveni un rival al Turciei, din punctul de vedere al proiectelor energetice. De exemplu, viitorul terminal LNG de pe litoralul românesc al Mării Negre va fi o alternativă la Coridorul Sudic, cu potențialul de a aduce în România 8 – 9 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an, a precizat ministrul Burduja. „România susține această inițiativă. Putem avea un terminal plutitor de LNG așa cum au făcut grecii la Alexandropoulis”, a anunțat ministrul Burduja într-o postare pe internet.

Pentru reuniunea Comisiei mixte România – Azerbaidjan, programată la 1 aprilie 2024, ministrul Brduja a avut o întâlnire pregătitoare cu ministrul Sahil Babayev, care este co-presedintele Comisiei. Tot la Baku, ministrul român al Energiei a avut întâlniri bilaterale cu omologii lui din Republica Moldova, Serbia și Slovacia, precum și cu reprezentanții unor companii globale din sectorul energetic: SOCAR, TAQA și MASDAR.

„Companiile emirateze TAQA și MASDAR sunt extrem de interesate să investească în România. Portofoliul lor de proiecte este de miliarde de dolari. România oferă multiple posibilități: de la interconectorul în curent continuu Est-Vest, care va lega viitoarele unități 3 și 4 de la Cernavodă și centralele eoliene din Marea Neagră de sistemul energetic european până la panouri fotovoltaice flotante pe lacurile de acumulare ale Hidroelectrica și proiectul Tarnița-Lapuștești. Rămâne să concretizăm prin investiții concrete”, a explicat ministrul Burduja.

Un alt proiect energetic amplasat în România, proiect la care Statele Unite sunt principalul partener, se referă la reactoarele modulare de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR). Centrala SMR din România ar urma să fie inaugurată în anul 2029. „După 2029, orizontul de timp pentru finalizarea proiectului de la Doicești, în premieră europeană, va însemna posibilitatea NuclearElectrica de a valorifica această tehnologie în întreaga regiune, cu specialiști pregătiți la Politehnica București, unde deja avem un simulator pentru SMR-uri”, a explicat ministrul Burduja. Simulatorul a fost pus în funcțiune în mai 2023.

La 1 octombrie 2022, în perioada în care era prim-ministru, Nicolae Ciucă a participat, la Sofia, la ceremonia de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria. Chiar la acel moment, premierul (în prezent președinte al Senatului) anunța că Romgaz și SOCAR vor semna un memorandum pentru viitorul terminal LNG de pe litoralul românesc al Mării Negre.

„La final sperăm să avem cele două terminale, de pe malul Mării Caspice și de pe cel al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm și să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din bazinul Mării Caspice către Europa”

Nicolae Ciucă,

Președintele Senatului

În perioada 5 – 6 iunie 2024, Azerbaidjanul organizează cea de-a 29-a ediție a Forumului Energetic de la Baku. Gazdele au anunțat că, în prima zi, unul dintre vorbitori ar fi ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, însă prezența lui încă nu este ferm confirmată. Cel mai recent, Burduja a participat, la 1 martie 2024, la Baku, la reuniunea ministerială a „Coridorului Sudic”.

„A fost finalizat studiul de fezabilitate pentru un terminal de LNG la Marea Neagră, pe țărmul românesc, cu rezultate pozitive. Acest proiect va fi o alternativă la Coridorul Sudic, cu potențialul de a aduce în România 8 – 9 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an”

Sebastian Burduja,

Ministrul Energiei

Pentru terminalul de gaz care se va construi în zona Constanța, urmează identificarea structurii de finanțare și proiectarea de detaliu, a explicat ministrul Sebastian Burduja.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă