6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognito"Războiul proxy" devine război oficial. România se plasează de partea Israelului, împotriva...

„Războiul proxy” devine război oficial. România se plasează de partea Israelului, împotriva Iranului

Atacul cu drone și cu rachete al Iranului asupra Israelului, din dimineața de 14 aprilie 2024, a marcat punctul în care „războiul proxy” din Orientul Mijlociu, dus în ultimii ani prin intermediul unor grupări teroriste de tipul Hamas sau Hezbollah, se transformă într-un război oficial între statul Israel și unul dintre cele mai puternice state din lumea musulmană.

Cei mai importanți oficiali de la București, printre care președintele României, Klaus Iohannis, șeful Senatului, Nicolae Ciucă, și șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, au anunțat că România este de partea Israelului în conflictul său cu Iranul și au specificat că Israelul are dreptul „de a asigura securitatea cetățenilor săi”.

„România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escaladări regionale ulterioare”, a transmis președintele Iohannis într-un mesaj postat pe rețeaua X (Twitter).

„Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor săi”, a transmis, la rândul său, premierul Marcel Ciolacu. “România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia. Israelul are dreptul de a-și asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situației de securitate regională deja extrem de dificilă”, a transmis președintele Senatului, Nicolae Ciucă, într-o postare pe facebook.

Trebuie amintită, în acest context, și o „Precizare de presă” pe care Ministerul de Externe al României o publicase încă din ziua de 12 aprilie, deci înainte de atacul Iranului. „În contextul evoluțiilor de securitate din regiune, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reamintește recomandarea adresată cetățenilor români de a evita orice călătorie în Statul Israel, Palestina, Republica Libaneză și Republica Islamică Iran”, sublinia MAE. Practic, acest mesaj anticipa ce țări vor fi implicate în iminentul război din Orientul Mijlociu. Dar nu sunt doar cele patru, întrucât, de exemplu, o grupare teroristă din Yemen a salutat, la rândul ei, atacul Iranului asupra Israelului.

Riscurile ca acest război să se extindă dincolo de limitele Orientului Mijlociu și să se coreleze cu alte războaie, din alte zone geografice, sunt înfricoșătoare. Oficiali ai Iranului au anunțat, după atacul comis asupra Israelului, că Teheranul socotește această lovitură ca fiind suficientă și ca fiind riposta Iranului față de atacul Israelului asupra consulatului iranian din Damasc.

Dar declarațiile ambasadorului Israelului în România, Reuven Azar, au alt ton. Mai întâi, ambasadorul Israelului a precizat că 99 la sută dintre proiectilele lansate de Iran asupra Israelului, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost interceptate, ceea ce demonstrează că Israelul este capabil să se apere. Apoi, ambasadorul Israelului s-a exprimat astfel: „A condamna nu este suficient. Condamnările nu vor opri Iranul din a continua această activitate și de a crea arme de ucidere în masă, de a le exporta în Rusia și în alte locuri. Trebuie să fim mult mai coordonați, cum am fost aseară. Trebuie să lucrăm ca guverne, exact cum au lucrat armatele noastre, cum am creat această arhitectură a apărării anti-rachetă în regiune. Trebuie să fim mult mai eficienți în a coordona răspunsul diplomatic și cel militar”. Trebuie amintit că încă nu există o declarație de război oficială din partea Israelului la adresa Iranului.

Analiști occidentali susțin că atacul Iranului asupra Israelului a fost foarte asemănător cu unele atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei. În paralel, în România, ambasadorul Israelului, Excelența Sa Reuven Azar, a subliniat că Israelul are capacitatea să se apere dar că, totuși, comunitatea statelor democratice trebuie să acționeze, în coordonare, împotriva Iranului.

„A condamna nu este suficient. Condamnările nu vor opri Iranul din a continua această activitate și de a crea arme de ucidere în masă, de a le exporta în Rusia și în alte locuri. Trebuie să fim mult mai coordonați, cum am fost aseară. Trebuie să lucrăm ca guverne, exact cum au lucrat armatele noastre”

Reuven Azar,

Ambasadorul Israelului în România

Analistul Eduard Hellvig, fost director al SRI, consideră că, după cele șase luni care au trecut de la declanșarea războiului dintre Israel și teroriștii Hamas, țara care susține gruparea Hamas, mai precis Iranul, a ajuns să se considere suficient de puternică încât să nu mai acționeze doar prin intermediari („proxy”) ci să poarte un război oficial cu Israelul.

„Suntem după șase luni de conflict în Orientul Mijlociu și toate semnalele converg către un Iran care se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari. Diplomația pare a-și epuiza rapid resursele, în timp ce toate cancelariile și analiștii militari occidentali se pregătesc pentru ce este mai rău”

Eduard Hellvig,

Fost director al SRI

Într-o postare pe Linkedin, Eduard Hellvig estimează că atât analiștii, cât și conducerile statelor occidentale „se pregătesc pentru ce este mai rău”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă