2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoProgramul Național pentru demiterea ministrului Justiției. “Anghel Saligny” l-a dat jos pe...

Programul Național pentru demiterea ministrului Justiției. “Anghel Saligny” l-a dat jos pe Stelian Ion

Programul Național pentru demiterea ministrului Justiției. Refuzul de a aviza Programul Național “Anghel Saligny” ar fi sursa scandalului dintre Florin Cîțu și Stelian Ion, care a produs demiterea ministrului Justiției și o nouă criză politică.

Anghel Saligny este inginerul român care a construit podul peste Dunăre, spre Constanța. El a dat numele Programului Național “Anghel Saligny”.

Programul Național pentru demiterea ministrului Justiției

Acest program a generat conflictul care a dus la demiterea politicianului constănțean Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției. Dar acum două luni, când a fost lansat, Programul Național “Anghel Saligny” părea a fi acceptat de toate partidele Coaliției. Inclusiv de USR PLUS, care îl susține pe Stelian Ion.

Principalul susținător al acestui program este premierul Cîțu. Șeful Guvernului a promis că, pe baza unor fonduri de 50 de miliarde de lei, vor fi realizate drumuri, rețele de apă potabilă, de canalizare și de alimentare cu gaze. Oficial s-a spus că acești bani vor fi în beneficiul comunităților locale, nu al primarilor, dar este de presupus că primarii din PNL, mai ales cei care-l susțin pe premierul Cîțu în alegerile pentru funcția de președinte PNL, au mai multe șanse să primească bani prin Programul “Anghel Saligny”.

Un buget de 50 de miliarde de lei

Acum o lună, la începutul lui august, Guvernul Cîțu dezbătea în primă lectură Programul Naţional de investiţii „Anghel Saligny”. Nici USR PLUS, nici ministrul Stelian Ion n-au avut obiecții la acel moment. Premierul preciza că acest proiect va avea un buget de 50 de miliarde de lei care vor fi cheltuiți de-a lungul a cel puţin șase ani.

“Un program de investiţii pentru autorităţile locale prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, program care va avea un buget de 50 de miliarde lei”

Florin Cîţu,

Prim-ministru

Însuși președintele PNL, Ludovic Orban, a lăudat până acum Programul Național “Anghel Saligny”, lăsând să se înțeleagă că PNL, ca partid aflat la guvernare, îi va sprijini pe primarii liberali. Sprijinul se va materializa și prin plata investițiilor necesare în diferite localități. Banii vor fi însă repartizați de Guvern, nu de partid.

“Este datoria PNL să ofere sprijin celor care au fost aleși la nivel local. Pentru acest lucru, de câteva luni, am insistat ca la nivelul Coaliției să avem o decizie clară, fermă, cu un calendar și un buget asumat”

Ludovic Orban,

Președintele PNL

Președintele PNL declara însă, ieri dimineață, că premierul Cîțu nu l-a consultat înainte să trimită către șeful statului cererea de a-l demite pe ministrul Justiției, Stelian Ion.

Programul Național pentru demiterea ministrului Justiției. Detalii ale Proiectului „Anghel Saligny”

Ieri dimineață, imediat după ce președintele Iohannis îi aprobase eliberarea din funcția de ministru, Stelian Ion explica, în fața jurnaliștilor, câteva detalii ale Proiectului „Anghel Saligny”, pe care refuzase să-l avizeze.

„Din ce am văzut la prima vedere, din documentaţia prezentată la un moment dat de colegii de la avizare – multe probleme de constituţionalitate, de nelegalitate, chestiuni care ţin de regimul proprietăţii publice, cui se atribuie aceste proiecte, care sunt condiţiile legale. Dincolo de asta, repet, mi se cerea ceva imposibil: să dai aviz pe un document pe care nu îl aveai la Minister. Frizează absurdul”, susținea Stelian Ion.

Pe de altă parte, el admitea faptul că ar fi acceptat totuși să-și dea avizul în ședința de Guvern, ca ministru al Justiției, dacă s-ar fi respectat procedura. Aceasta spune că ministrul Justiției este ultimul care-și dă avizul pe un proiect de lege, după ce s-au primit avize de la celelalte instituții implicate.

Funcţii de procuror de rang înalt

Stelian Ion crede însă că motivul real al demiterii sale nu a fost Proiectul “Anghel Saligny”, ci dorința altor politicieni, poate chiar a președintelui Iohannis, de a decide asupra numirilor procurorilor de rang înalt.

„Am început procedura de selectare a candidaţilor pentru aceste funcţii de procuror de rang înalt. Este funcţia vacantă de mai mult timp de procuror şef DIICOT, sunt şi alte funcţii – şef de secţie la DIICOT, şefi de secţii la DNA, foarte importante. Am primit mai multe semnale de-a lungul timpului cum că nu e în regulă că un ministru USR sau eu în special aş putea coordona această activitate şi că nu ar trebui să o fac eu, ar trebui să o facă altcineva, pentru a avea un deznodământ dinainte ştiut. Au fost semnale foarte clare în acest sens. Nu am spus lucrurile acestea răspicat, dar dacă lucrurile se desfăşoară într-o anumită cronologie şi se confirmă toate aceste lucruri, concluziile le putem trage”, a afirmat, ieri, Stelian Ion.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă