13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPreședintele Iohannis cere să afle "dacă legea și regulile au fost încălcate"...

Președintele Iohannis cere să afle “dacă legea și regulile au fost încălcate” în catastrofa de la Crevedia

Președintele Klaus Iohannis cere ca ancheta asupra catastrofei de la Crevedia să stabilească “dacă legea și regulile au fost încălcate”.

Șeful statului a transmis un mesaj în acest sens în seara zilei de sâmbătă, 26 august 2023.

“O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”, precizează mesajul transmis de șeful statului.

Marius Ghilezan, jurnalist la “România Liberă”, a fost martor ocular la evenimentul care s-a produs în ziua de sâmbătă, 26 august 2023. Marius Ghilezan ne-a precizat că stația GPL care a sărit în aer se află la ieșirea din comuna Crevedia, pe drumul spre Târgoviște.

Marius Ghilezan ne-a precizat că sâmbătă s-au înregistrat în total patru explozii, dintre care ultima, cea de a patra, a fost cea mai devastatoare. Acest detaliu ar explica de ce cele mai multe dintre persoanele rănite au fost pompieri și alți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. Practic, după prima explozie, acești angajați ai MAI au venit să stingă incendiul însă au fost răniți pe parcursul intervenției, în urma exploziilor a doua, a treia și a patra. Exploziile au distrus infrastructura depozitului de GPL precum și câteva autocisterne, destinate transportului de GPL, care erau staționate în zonă.

Primul apel la serviciul telefonic 112 s-a înregistrat sâmbătă la ora 18,50. Exploziile și incendiul de la Crevedia au produs un mort și 57 de răniți. Dintre răniți, 39 sunt pompieri, angajați ai MAI. De asemenea, sunt răniți doi polițiști și doi jandarmi.

Parchetul General a deschis o anchetă asupra acestui caz. De asemenea, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a constituit o celulă de criză. Premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul Cătălin Predoiu, care este și ministru de Interne, s-au implicat personal în activitatea celulei de criză. Nici premierul, nici vicepremierul n-au încercat să explice cum a fost posibil să fie răniți, la o singură intervenție, 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi.

“Din punctul nostru de vedere s-a acționat exemplar. Mulțumesc pompierilor, polițiștilor și jandarmilor care au asigurat perimetrul”

Marcel Ciolacu,

Prim-ministru

“De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Parlamentul European aprobă pedepse de până la zece ani de închisoare pentru infracțiuni de mediu

Parlamentul European a aprobat înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni de mediu, care pot ajunge, de acum înainte, până la zece ani de închisoare. Eurodeputații au aprobat...

Piedone reconfirmă candidatura la Primăria Capitalei: “Nu mă ascund după perdea!”

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a reconfirmat candidatura la Primăria Capitalei din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), marți seara, în direct. Anunţul...

decizia controversată în dosarul Nana

Fiica fostului președinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a scăpat de toate acuzațiile în dosarul „Nana”, după ce Tribunalul din Călărași a dispus încetarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă