Președinții a trei partide parlamentare – PSD, PNL și UDMR, precum și președintele unui partid neparlamentar – PUSL, au fost prezenți, în ziua de duminică, 5 noiembrie 2023, la Congresul Asociației Partida Romilor Pro Europa, care s-a desfășurat la Sala Palatului din București.
Aproape toți politicienii importanți ai României au fost prezenți, în ziua de 5 noiembrie 2023, la Congresul Asociației Partida Romilor. Gazda evenimentului a fost Nicolae Păun, fost deputat, președintele fondator al Partidei Romilor. Principalii invitați au fost Nicolae Ciucă – președinte al Senatului și al PNL, Marcel Ciolacu – prim-ministru și președinte al PSD, Alfred Simonis (PSD) – președinte interimar al Camerei Deputaților, Kelemen Hunor – deputat și președinte al UDMR, Varujan Pambuccian – deputat și lider al grupului parlamentar al minorităților naționale, cât și Cristian Popescu Piedone, primar al Sectorului 5 și președinte al noului partid PUSL.
Câțiva dintre acești invitați au inclus, în discursurile lor, propoziții în limba romilor. Mai mult chiar, atât Ciolacu, liderul PSD, cât și Piedone, liderul PUSL – partid care a anunțat că va candida singur la alegerile din anul 2024, i-au promis lui Nicolae Păun, președintele Partidei Romilor, că va putea primi un mandat de deputat. Condiția care se subînțelegea în discursurile lui Ciolacu și Piedone ar fi fost ca Nicolae Păun să accepte să candideze fie pe lista PSD, fie pe lista PUSL.
Pe de altă parte, deputatul Kelemen Hunor, președintele UDMR, le-a amintit romilor că „noi am fost solidari totdeauna, în toate timpurile”, atât pe vremea comunismului cât și în prezent. „Aș lua doar sondajele de opinie și cercetările sociologice, sunt două comunități discriminate permanent în România – comunitatea voastră și comunitatea mea”, a susținut liderul comunității maghiare. Deputatul Kelemen Hunor a făcut o estimare asupra rezultatului alegerilor din anul 2024 și a sugerat că Partida Romilor va deveni partid parlamentar. „Eu cred că sunteți mult peste numărul maghiarilor din România. Sunteți pe primul loc. Dar trebuie să arătați că sunteți o forță puternică, trebuie să vă organizați (…). Vă dați seama, zece la sută Partida Romilor în Parlamentul României. Șapte la sută noi, cu redistribuire, bineînțeles. Asta înseamnă 17 la sută. Grupul minorităților, încă vreo 6 la sută. Hai să vă văd, PSD și PNL, cum veți guverna, cu cine veți guverna”, a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Două partide parlamentare, USR și AUR (aflate, ce-i drept, la poli opuși) n-au avut reprezentanți la Sala Palatului, la Congresul Partidei Romilor. Nu se știe dacă aceste partide n-au fost invitate sau dacă au preferat să nu participe la evenimentul romilor. De asemenea, nu se știe dacă Președinția României a avut sau nu invitație să trimită un reprezentant la Congresul Partidei Romilor.
Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a recunoscut că „există probleme serioase și urgente pe care clasa politică din România trebuie să le rezolve”, una dintre preocupări fiind „asigurarea incluziunii economice și sociale a tuturor cetățenilor țării”. Totuși, Nicolae Ciucă afirmă că România este un model în privința respectării drepturilor minorităților.
„Am fost onorat să particip astăzi la Congresul reprezentanților comunităților de romi din România. Și, pentru că trăim într-o Europă al cărei motto este ”uniți în diversitate”, este esențial ca în societate să existe un dialog sincer și deschis între toate minoritățile naționale. Iar România chiar este un model de urmat în spațiul european și în lume”
Nicolae Ciucă,
Președintele Senatului
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut o estimare asupra numărului de voturi pe care le-ar putea obține formațiunile politice la alegerile parlamentare din anul 2024 și a estimat că Partida Romilor ar putea deveni partid parlamentar, cu zece la sută din numărul de parlamentari, adică chiar mai mulți parlamentari decât cei ai UDMR.
„Vă dați seama, zece la sută Partida Romilor în Parlamentul României. Șapte la sută noi, cu redistribuire, bineînțeles. Asta înseamnă 17 la sută. Grupul minorităților, încă vreo 6 la sută. Hai să vă văd, PSD și PNL, cum veți guverna, cu cine veți guverna”
„Majoritatea din Parlamentul României trebuie să respecte Constituția. Da, avem nevoie de Legea minorităților etnice”, a afirmat deputatul Kelemen Hunor, președinte al UDMR, fost vicepremier.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!