Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, vizitează trupele din România, aflate în poligonul de la Cincu (județul Brașov).
În dimineața zilei de joi, 3 noiembrie 2022, ministrul francez al Forțelor Armate se află la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu. Apoi, oficialul francez participă la o ceremonie de depuneri de coroane de flori, de la ora 14, la Monumentul Eroilor Francezi, situat în Parcul Cișmigiu din București.
La ora 15, ministrul francez va fi primit de președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Apoi va fi primit de premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. Întâlnirea dintre ministrul francez al Apărării și premierul României, fost ministru al Apărării, va începe la ora 16,30.
Trupele din România trimise de Franța fac parte din Grupul de Luptă NATO
Franța deține rolul de națiune – cadru pentru Grupul de Luptă NATO înființat în România. Batalionul francez dislocat în România reprezintă vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF). Acest batalion francez formează, în prezent, Collective Defence Battle Group (CDBG) pe teritoriul național al României. Militarii francezi sunt însoțiți de tancuri Leclerc și de mașini de luptă VBCI. În terminologia franceză, VBCI înseamnă „Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie”.
Grupul de Luptă condus de Franța integrează, rotațional, efective ale Belgiei și Olandei.
„Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde execută misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României”, precizează Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României.
Din punctul de vedere al relațiilor bilaterale România – Franța, un punct sensibil îl reprezintă contractul privind construirea celor patru nave militare pentru Forțele Navale ale României. Navele, de tip corvetă multifuncțională, ar trebui construite de firma franceză Naval Group la Șantierul Naval din Constanța. Naval Group are, drept acționar majoritar, statul francez.
Programul de construire a corvetelor încă n-a început. Acțiunea a fost întârziată inclusiv de disensiunile dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!