Procesul de insolvență al Lido, companie deținută în proporție de circa 42% de către stat, a ajuns la un nou termen. Vineri, Tribunalul București este așteptat să se pronunțe în vederea falimentului companiei, ceea ce ar putea fi un verdict crucial pentru viitorul societății.
Compania Lido SA se află în portofoliul Ministerului Economiei, Turismului și Antreprenoriatului și, din păcate, se clatină în fața falimentului încă din 2021, când societatea Akcent Development a făcut primul pas în acest sens. Cu datorii acumulate în valoare de 6,1 milioane lei și alături de nepăsarea statului care a lăsat compania fără administrator și sediu social, neprelungit contractele aferente, Tribunalul București a decis intrarea Lido SA în procesul de insolvență.
Când a realizat că riscă să piardă 21 de milioane de lei, valoarea estimată a Lido, statul a încercat să rezolve problemele și să redreseze compania. A numit un nou administrator, care însă a decis la scurt timp că nu își dorește să fie implicat, ținând cont de interesele ce planau în jurul afacerii Lido. Ulterior, a fost numit un alt administrator special, respectiv Mina Camelia Andreea, care promitea că va face tot ce îi stă în putere să salveze Lido de la devalizare.
Printr-un administrator judicia, în speță societatea Consulta 99, administrată de Cornel Virgil Florea, s-a încercat punerea pe linia de plutire. Totuși, niciun pas sau mișcare a acestui administrator judiciar nu a părut să urmărească cu adevărat interesele Lido, ba din contră, pare că societatea Consulta 99 ține neapărat să dizolve Lido SA.
După ce a consultat raportul amănunțit, administratorul judiciar, care în principiu ar trebui să urmărească interesele companiei, să acționeze obiectiv și să găsească soluții de redresare pare că a urmărit altă agendă care nu avantajează în niciun fel societatea pe care o reprezintă.
Consulta 99 preciza că societatea Lido este solvabilă, conform verificărilor, și ar putea să revină pe linia de plutire, totuși a recomandat încă de anul trecut dizolvarea. Și nu în ultimul rând acum a cerut din nou falimentul.
Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului, în al cărui portofoliu se află Lido SA, a depus mai multe contestații și a trimis Corpul de Control pentru verificări la Consulta 99.
„În apărarea intereselor Statului Român, acționar al Lido S.A., Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a formulat atât contestații împotriva tabelului preliminar al creanțelor societății Lido S.A., cât și contestații față de măsurile luate de către administratorul judiciar Consulta 99 S.P.R.L”, ne-a transmis Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, la solicitarea formulată anul trecut.
În plus, autoritatea acuza la acea vreme administratorul judiciar: „Cu mult peste termenul stabilit conform prevederilor legale, în data de 06.09.2022, a avut loc ședința adunării generale a acționarilor în cadrul căreia a fost desemnat un administrator special în vederea reprezentării și protejării intereselor acționarilor în cadrul procedurii de insolvență a societății Lido S.A. Desemnarea cu întârziere a unui administrator special a condus la încălcarea dreptului acționarului Ministerul Antreprenoriatului și Turismului de a-și numi reprezentantul care să-i apare interesele în cadrul procedurii”.
Prea puțin, prea târziu?
În ciuda contestațiilor sale, statul nu pare să reușască să se apere și să-și protejeze bunurile. Activele estimate la o valore de peste 21 milioane de lei din portofoliul Lido SA au atras multe interese, printre care și pe cel al controversatului președinte al SIF Banat-Crișana, Bogdan Drăgoi, care se pare că trage sforile din spatele companiei SIF 1 IMGB, pe care o controlează prin SIF Banat-Crișana. Astfel, Bogdan Drăgoi controlează acum întreaga procedură de insolvență a Lido, deținând 88,72% din masa credală.
Trecerea companiei Lido sub controlul SIF Banat-Crișana prim ”omisiunea” statului român pare să dezvăluie o înțelegere frauduloasă prin care un activ al statului ajunge în mâinile unui jucător „deștept” din economia privată, în acest caz, Bogdan Drăgoi.
Ca orice om de afaceri bine antrenat, Drăgoi a simțit încă de la început că este rost de o afacere profitabilă. Astfel, el a cumpărat la câteva zilei după deschiderea procesului de insolvență al Lido creanța de la Akcent Development prin SIF 1 IMGB. Tranzacția a fost încheiată pentru doar câteva sute de mii de lei, însă la masa credală pretinde peste 5,47 milioane de lei.
Interesant este că, potrivit rapoartelor și datelor contabile ale societății, activele Lido SA se ridică la peste 21 milioane de lei, în timp ce datoriile înregistrate de companie, care au dus la deschiderea procedurii de insolvență nu reprezintă nici un sfert din valoarea Lido, fiind de 6,1 milioane lei.
În plus, la finalul lunii trecute, mai exact pe 26 octombrie, în cadrul convocării adunării creditorilor a fost aprobată cererea de vânzare a bunurilor mobile din portofoliul Lido, aflate la fostul sediu al societății.
Acestea au fost adjudecate de către compania Akcent Development (controlată de SIF 1 IMGB), pentru aproximativ 109.000 de lei, fără TVA.
Totuși, în ciuda dorinței clare a Ministerului de a redresa compania Lido SA, Consulta 99 cere falimentul, fapt ce va duce active valoroase în mâinile lui Bogdan Drăgoi.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu a răspuns până la momentul redactării acestui articol la solicitarea ziarului „România Liberă” de a aduce clarificări cu privire la culisele din spatele intereselor în procesul de insolvență al Lido și nici asupra următorilor pași pe care instituția îi are în vedere în această speță.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!