4.4 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoForțele Speciale participă la festivalul UNTOLD. Au și echipament pentru neutralizat bombe

Forțele Speciale participă la festivalul UNTOLD. Au și echipament pentru neutralizat bombe

Forțele Speciale participă la festivalul UNTOLD cu unii dintre militarii lor. Ministerul Apărării Naționale a trimis luptători din Forțele pentru Operații Speciale (FOS) la festivalul UNTOLD. Acesta se desfășoară la Cluj-Napoca.

Publicul care vine la festivalul UNTOLD este primit cu soldați. Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că a trimis militari în Parcul Central din Cluj – Napoca, la UNTOLD, în perioada 9 – 12 septembrie.

“Standul MApN va fi reprezentat de militari din Divizia 4 Infanterie, operatori din Forțele pentru Operații Speciale, specialiști din structurile specializate în neutralizarea dispozitivelor explozive (EOD), militari din Brigada 30 Gardă, elevi și studenți din instituțiile militare de învățământ”, precizează MApN.
La UNTOLD, MApN prezintă un vehicul multirol de mare mobilitate (HMMWV) din dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS). MApN mai prezintă o autospecială de intervenție și un robot EOD (Explosive Ordnance Disposal). Acest robot poate distruge mine sau alte dispozitive explozive.

Separat, militari din Brigada 30 Gardă prezintă exerciții drill team (de manevrare a armamentului). Militari din Regimentul 317 ISR au pregătit un traseu aplicativ cu obstacole.

Forțele Speciale participă la festivalul UNTOLD

Prin această acțiune, MApN poate să atragă tinerii spre cariera militară. Președintele Iohannis, care este comandant suprem al Forțelor Armate, spunea că nu doar militarii profesioniști ci și civilii pot fi chemați pentru a servi “în teatrele de operații și oriunde România are nevoie de ei, cu loialitate, profesionalism și patriotism”.

“Valoarea supremă a Armatei României o reprezintă oamenii. Militarii și civilii care sunt chemați la datorie în țară sau în afara granițelor servesc sub drapelul tricolor”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Statul român continuă să aloce anual cel puțin 2 la sută din PIB pentru sectorul Apărării. Acesta este fiind procentul recomandat în NATO de Statele Unite. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a explicat că din acești bani trebuie să asigurăm înzestrarea cu armament și echipament, precum și instruirea militarilor în activitate și a rezerviștilor.

„Să ne drămuim resursa financiară astfel încât să atingem obiectivele de constituire a resursei umane și, în mod deosebit, de instruire și pregătire pentru nevoile de apărare”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

În contextul în care toate instituțiile militare au deficit de personal, ministrul Ciucă preciza că MApN nu cere bani în plus peste cei 2 la sută din PIB, ci își va redirija fondurile.

În fiecare an, la festivalul UNTOLD se așteaptă un mare aflux de public. Se poate presupune că, în acest moment, prezența printre civili a militarilor, mai ales a celor din Forțele Speciale, va contribui la prevenirea unor eventuale incidente.

MApN vrea să îmbunătățească imaginea instituției

Forțele Speciale participă la festivalul UNTOLD. Prima explicație pentru prezența militarilor însoțiți de echipamente de luptă la UNTOLD ar fi aceea că MApN vrea să îmbunătățească imaginea instituției. MApN vrea și să atragă tinerii spre o carieră în Armată.

Comunicatul de ieri al MApN preciza că “reprezentanți ai Centrului Militar Zonal Cluj vor oferi detalii celor interesați de cariera militară”. Ar fi vorba despre tinerii care vor să devină militari profesioniști.

Separat, acum câteva săptămâni, MApN a lansat și o campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii români care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă. Ei primesc titlul de rezervist voluntar în Armată. În această campanie au fost disponibile 775 de locuri. Gradele au fost echivalente celor de maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați.

În ultimii ani, încercările MApN de a recruta rezerviști voluntari au avut doar un rezultat modest.

Pentru a îmbunătăți această situație, MApN a propus și a obținut, în anul 2021, o serie de modificări legislative. În urma acestora, remuneraţia acordată în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni a crescut de la 10 la sută la 30 la sută din solda de funcţie. La ea se adaugă solda gradului deţinut.

Prin aceste modificări legislative, un civil înscris în evidența MApN ca rezervist voluntar va primi circa o treime din banii pe care-i primește un militar de carieră (dacă nu este chemat la unitate). Rezervistul voluntar poate avea, simultan, un alt serviciu, cu contract de muncă. Astfel el obține legal venituri din ambele surse.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă