Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința din 31 ianuarie 2024, un Memorandum care deschide procedura de fuziune dintre companiile ELCEN și Termoenergetica, iar societatea rezultată va avea ca acționar majoritar Ministerul Energiei și va fi responsabilă pentru asigurarea energiei termice în București.
Guvernul României a aprobat un Memorandum care are ca scop realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică prin sistem centralizat (SACET) în Municipiul Bucuresti, prin fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. („ELCEN”) și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. („CMTEB”). Până acum, ELCEN are ca principal acționar Ministerul Energiei, iar Termoenergetica (continuatoarea RADET) este subordonată Consiliului General al Municipiului București. În ultimii ani, alternativ, Termoenergetica și ELCEN au dat vina una pe alta pentru disfuncționalitățile din rețeaua de termoficare și de apă caldă a Capitalei.
Imediat după ședința în care Executivul a aprobat Memorandumul, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a susținut o conferință de presă în care a prezentat oportunitatea acestei fuziuni. „Pentru că e nevoie de un sistem centralizat, de producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic, pentru că vedem problemele de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureșteni care n-au căldură și apă caldă, pentru că ambele companii trebuie să lucreze împreună când vorbim de investiții”, a argumentat ministrul Burduja. Sebastian Burduja, care ar avea și intenția să candideze, din partea PNL, la funcția de primar general, a folosit prilejul pentru a-l critica, voalat, pe actualul primar general, Nicușor Dan. Ministrul Burduja a afirmat că are o solicitare către primarul Dan, veche de opt luni, la care primarul încă nu i-a răspuns, și a subliniat că urmează să-i trimită primarului general o adresă în care să-i ceară acordul pentru fuziunea Termoenergetica – ELCEN, și la care speră ca Nicușor Dan să-i răspundă.
Nici textul Memorandumului aprobat de Guvern, nici declarațiile ministrului Burduja nu lămuresc dacă primarul general are dreptul să refuze această inițiativă a Guvernului sau dacă, de fapt, primarului general i se cere doar un aviz cu rol consultativ. Memorandumul prevede „transmiterea de către Ministerul Energiei a unei solicitări, către Primarul General al Municipiului București, pentru exprimarea unui punct de vedere si a unui acord de principiu (neangajant) pentru realizarea fuziunii dintre ELCEN și CMTEB în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti”. În plus, Memorandumul precizează că „fuziunea se va realiza cu condiția ca, la data fuziunii, toate creanțele ELCEN deținute împotriva C.M.T.E.B. să fie achitate”.
Ministrul Energiei a susținut însă că actuala ELCEN este o companie mult mai valoroasă decât Termoenergetica, în sensul că ELCEN deține active mult mai valoroase, în timp ce Termoenergetica “practic, doar facturează”. Din acest motiv, ministrul Burduja a precizat că el așteaptă ca Ministerul Energiei să fie cel care va deține pachetul majoritar de acțiuni asupra viitoarei companii (care va rezulta după fuziune), cu excepția situației în care, eventual, Primăria Capitalei va aduce o majorare de capital.
La finalul anului 2023, primarul Nicușor Dan se lăuda că a început să schimbe conductele de termoficare și anunța că va continua aceste lucrări în anul 2024, an în care, de altfel, Nicușor Dan dorește să candideze pentru cel de-al doilea mandat de primar general. Nicușor Dan nu pomenea nimic despre vreo intenție de a ceda domeniul termoficare – apă caldă către Ministerul Energiei.
„Închidem anul (2023 – n.n.) cu încă 50 de km de conductă de termoficare schimbați. Anul viitor vor continua lucrările pe șantiere cu finanțare din fonduri europene și naționale. Așa cum am mai spus, singura soluție pentru a avea apă caldă și căldură fără întrerupere este înlocuirea țevilor”
Nicușor Dan,
Primarul Capitalei
Ministrul Sebastian Burduja susține că „prin soluția prevăzută de Memorandumul aprobat de Guvernul României, Ministerul Energiei își menține angajamentul de a asigura condiții de locuit decente în casele oamenilor, prin rezolvarea problemelor legate de lipsa apei calde și căldurii”. Actualul director general al ELCEN, Claudiu Crețu, va conduce viitoarea companie unificată.
„E nevoie de un sistem centralizat, de producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic, pentru că vedem problemele de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureșteni care n-au căldură și apă caldă, pentru că ambele companii trebuie să lucreze împreună”
Sebastian Burduja,
Ministrul Energiei
Sebastian Burduja l-a criticat, voalat, pe Nicușor Dan și anunțat că, în seara de 1 februarie 2024, PNL va prezenta o analiză asupra activității actualului primar general.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!