3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDupă atacul de la Camera Deputaților a fost atacat cibernetic site-ul DNSC....

După atacul de la Camera Deputaților a fost atacat cibernetic site-ul DNSC. Premierul Ciolacu spune că România este ținta unui război hibrid

Site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), aflat în subordinea Guvernului României, a fost ținta unui atac cibernetic, dar care a eșuat.

Informația în acest sens a fost oferită de ministrul Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan, într-o conferință de presă susținută după ședința de Guvern din 31 ianuarie 2024.

„În cursul nopţii, între ora 1,00 şi 7,00 dimineaţa, site-ul Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică a fost atacat cu o pondere de aproximativ 18.000 de accesări pe secundă. În momentul de faţă, efectele sunt unele nule pentru site-ul DNSC. Nu au fost copiate fişiere, nu a fost adus într-o stare nefuncţională site-ul, el funcţionează şi este protejat”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Într-adevăr, până la mijlocul zilei de 31 ianuarie 2024 nu s-au raportat probleme în funcționarea site-ului DNSC. Nici DNSC nu a făcut, încă, vreun anunț care să confirme sau să infirme declarația ministrului Digitalizării.

Este de remarcat faptul că atacul cibernetic asupra DNSC a eșuat iar acest lucru poate fi pus în legătură cu un anunț pe care-l făcuse DNSC, la finalul lunii decembrie 2023. Anunțul, postat de DNSC pe internet la data de 29 decembrie, fusese următorul:

„Noi, echipa DNSC, ne propunem să facem din securitatea cibernetică o prioritate pentru toți utilizatorii în 2024, astfel că începem devreme, prin a vă împărtăși din promisiunile lansate de colegii noștri la început de an:

1. Vom face din actualizările de software o obișnuință, asigurându-ne că dispozitivele noastre sunt echipate cu cele mai recente măsuri de securitate🔄

2. Vom face back-up regulat al datelor noastre, dar și cele ale companiei, pentru a ne proteja împotriva pierderilor neașteptate. Un mic efort pentru o mare liniște!🖥️

3. Vom efectua verificări regulate ale conturilor noastre online, analizând activitățile și asigurându-ne că nu suntem conectați într-o locație necunoscută sau pe un dispozitiv străin. Vigilența este cheia!”

DNSC este instituția de stat căreia ar trebui să-i fie raportate incidentele de securitate cibernetică pe care le-au suferit alte instituții – fie de stat, fie private. DNSC nu a făcut, deocamdată, niciun comentariu despre atacul informatic asupra bazei de date a Camerei Deputaților, atac despre care s-a aflat în cursul zilei de 30 ianuarie 2024. În ultimii ani, incidente similare s-au înregistrat și la alte instituții de stat din România, una dintre ele fiind Ministerul de Finanțe. Nu este clar dacă există vreo legătură între ultimele două asemenea incidente – atacul asupra bazei de date a Camerei Deputaților și atacul asupra site-ului DNSC.

Premierul Marcel Ciolacu a susținut, în ziua de 31 ianuarie, drept răspuns la întrebările jurnaliștilor, că România este ținta unui război hibrid și că acest tip de război are legătură cu alegerile care se vor desfășura în România în anul 2024. Pe 9 iunie 2024, în România vor fi alegeri pentru Parlamentul European. Ulterior în România vor fi alegeri locale, alegeri parlamentare și alegeri prezidențiale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă