4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCSAT a aprobat achiziția de avioane multirol de generația a V-a. România...

CSAT a aprobat achiziția de avioane multirol de generația a V-a. România va cumpăra aeronave de luptă F-35

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), reunit sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, a aprobat un nou program de înzestrare a Armatei Române, care se referă la achiziția de avioane multirol de generația a V-a, model F-35.

Ședința CSAT din data de 11 aprilie 2023 fusese convocată de șeful statului cu o săptămână mai înainte dar fără a indica numele programului de înzestrare care va fi supus aprobării. La momentul convocării ședinței, se preciza că „se va analiza și concepția dezvoltării aviației militare române”. După ședința CSAT din 11 aprilie, Președinția României a transmis un comunicat care prezenta câteva detalii despre documentul deja aprobat. În mod cert, acest document a fost înaintat de Ministerul Apărării Naționale (MApN) și a fost susținut de premierul Ciucă. Acesta este general în rezervă și fost ministru al Apărării. Teoretic, în CSAT deciziile se iau prin consens. Altfel spus, niciunul dintre membrii CSAT nu s-a opus acestei achiziții militare, deși ea ar putea reprezenta cel mai scump program de înzestrare militară din istoria României.

O escadrilă costă peste trei miliarde de dolari

Încă nu s-a anunțat câți bani va aloca România pentru acest program. Dar drept comparație, Norvegia, care a trecut, așa cum va trece și România, de la F-16 la F-35, plătește pentru un singur F-35 circa 197 de milioane de dolari. Un nivel minim al achiziției presupune o escadrilă, adică 16 sau 17 aeronave. Astfel, estimativ, o singură escadrilă ar costa 3,2 miliarde de dolari.

„În cadrul ședinței CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României. Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia. În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”, a anunțat Președinția României.

În acest moment, cele mai puternice avioane de luptă pe care le deține România sunt model F-16. România are o primă escadrilă operațională, cu baza pe aerodromul Fetești. În total, România va avea trei asemenea escadrile F-16. Dar încă din momentul când s-a aprobat programul F-16, oficialii români au anunțat că el reprezintă doar o etapă intermediară, în vederea programului F-35.

Cu o zi înaintea ședinței CSAT, șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, insista pentru îmbunătățirea capacității instituțiilor din domeniul apărării și securității naționale. Premierul susținea că ar exista „tentative de destabilizare a parcursului european al României” și că instituțiile statului, inclusiv armata, trebuie să asigure „nivelul necesar de stabilitate militară, politică, economică și socială”.

„Depinde numai de noi să păstrăm nivelul necesar de stabilitate militară, politică, economică și socială pentru țara noastră. Doar această stabilitate a țării ne poate întări și ne poate proteja de toate tentativele de destabilizare a parcursului european al României”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Acum o lună, MApN difuza un interviu acordat de șeful Direcției Generale pentru Armamente, generalul Teodor Incicaș. El preciza că programul de înzestrare cu avioane necesită demersuri ample, cum ar fi analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar apoi achiziția în sine, care este complexă ca derulare și ca termen de livrare.

„Armata României își propune ca după 2030 să realizeze prima escadrilă de avioane F-35. În acest sens e nevoie de demersuri complexe precum analize în ceea ce privește infrastructura, realizarea corecțiilor de infrastructură prin investiții, iar mai apoi achiziția”

Teodor Incicaș,

Șeful Direcției Generale pentru Armamente

Dacă în anul 2023 sau cel târziu în 2024 reușim „să facem demersuri pentru semnarea contractului pentru F-35”, vom avea o escadrilă după anul 2030, explica generalul Incicaș.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Transelectrica anunță un plan de dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport, în valoare de 9,49 miliarde lei

Transelectrica estimează că 66% din finanțare va proveni din tariful reglementat de transport, 17% din venituri obținute prin alocarea capacităților, iar alte 17% din...

Lewis Hamilton, prima zi la Ferrari! „Începem o nouă eră”

Lewis Hamilton a petrecut prima sa zi oficială ca pilot al Scuderiei Ferrari, un moment istoric pentru cariera britanicului care speră să-și treacă în...

Grațierile făcute de Joe Biden în ultimele ore de mandat

Președintele Joe Biden a emis, în ultimele ore ale mandatului său, grațieri preventive pentru generalul Mark Milley, dr. Anthony Fauci și membrii Congresului care...
Ultima oră
Pe aceeași temă