19 C
București
marți, 29 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCriză majoră în Ministerul Afacerilor Interne. Șeful Poliției de Frontieră a României...

Criză majoră în Ministerul Afacerilor Interne. Șeful Poliției de Frontieră a României și șeful IPJ Maramureș au fost demiși

Chestorul de poliție Victor Ştefan Ivaşcu a fost eliberat din funcţia de inspector general al Poliției de Frontieră a României, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) printr-un comunicat transmis în seara de duminică, 26 noiembrie 2023.

Potrivit MAI, Ivașcu a fost eliberat din funcția de inspector general „cu acordul acestuia”. Decizia de eliberare din funcție a șefului Poliției de Frontieră a României a fost luată după ce Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, a părăsit teritoriul României, ieșind din țară prin punctul de control de la vama Petea (județul Satu Mare). Primarul Cherecheș a ieșit din România în dimineața zilei de vineri, 24 noiembrie 2023. La câteva ore după aceea, Curtea de Apel Cluj a decis împotriva lui Cherecheș o condamnare definitivă, de cinci ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată. Condamnarea inițială fusese pronunțată în februarie 2022 însă nu era definitivă.

Din Baia Mare la Satu Mare, Cherecheș a mers, vineri dimineață, într-un taxi, apoi a luat un alt taxi și a ajuns la vama Petea. Principala suspiciune din acest moment este legată de modul în care agentul Poliției de Frontieră de la Petea i-a permis lui Cherecheș să plece din România, în ciuda faptului că primarul Cherecheș se afla sub control judiciar. Cătălin Cherecheș (45 de ani) s-ar fi legitimat în fața agentului de la frontieră cu actul de identitate al altui bărbat, care este rudă cu el dar este cu zece ani mai tânăr. Agentul de la Poliția de Frontieră Petea, deși are o experiență profesională de peste 20 de ani, n-a remarcat nimic suspect. Ulterior, după ce ieșise din România, Cătălin Cherecheș a fost dat în urmărire generală.

Victor Ivașcu a fost eliberat din funcția de șef al Poliției de Frontieră, în care fusese numit în septembrie 2022. Anterior, timp de șase luni, Ivașcu a condus Poliția de Frontieră ca „împuternicit”. Și mai înainte, Ivașcu a fost șef în Direcția Generală Anticorupție și a fost consilier al ministrului de Interne Lucian Bode. În locul lui Ivașcu, cel care conduce acum Poliția de Frontieră este inspectorul general adjunct, Cornel Laurian Stoica. Potrivit legii, inspectorul general al Poliției de Frontieră este numit prin ordin al ministrului de Interne.

Tot în ziua de 26 noiembrie 2023, MAI a anunțat încetarea atribuțiilor pentru „ofiţerul desemnat la comanda Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş”. Acest ofițer a fost comisarul șef Mihai Gherman. În continuare, în funcţia de inspector șef al IPJ Maramureș a fost împuternicit comisarul şef Constantin Ilea. De asemenea, a fost înlocuit din funcție și șeful Serviciului Județean de Protecție Internă Maramureș. Probabil vor urma și alte sancțiuni, pentru ofițeri cu grade mai mici. Un element interesant este ce alte atribuții vor primi, în interiorul MAI, ofițerii eliberați acum din funcții, întrucât noile funcții trebuie corelate cu gradele lor profesionale. De exemplu, gradul profesional de chestor, din MAI, este echivalent cu gradul militar de general de brigadă (cu o stea). Pentru ofițerii cu grade de chestor sau de general, avansările în grad și trecerile în rezervă trebuie aprobate de președintele României.

Imediat după ce s-a aflat că primarul Cherecheș a trecut prin punctul de frontieră folosind actul de identitate al altui bărbat, șeful din acel moment al Poliției de Frontieră a României, Victor Ivașcu (ulterior eliberat din funcție), a declarat că a ordonat controale la toate punctele de ieșire din țară și că toţi polițiștii de frontieră „din domeniile de interes operativ” sunt în alertă.

„Am dispus, totodată, intensificarea controalelor pe toată frontiera cu Ungaria, atât în punctele de trecere, cât şi la frontiera verde şi colaborăm îndeaproape cu autorităţile interne şi europene pentru a obţine cele mai bune răspunsuri în vederea identificării persoanei şi tragerea acesteia la răspundere”

Victor Ivașcu,

Fost șef al Poliției de Frontieră

Actualul ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu (PNL), fost ministru al Justiției, încă n-a avut nicio luare de poziție nici în cazul Cherecheș, nici în cazul eliberărilor din funcții ale unor importanți șefi din MAI. Acest scandal este deja speculat politic. De exemplu, un fost ministru al Justiției, Stelian Ion (USR), susține că este vinovat chiar ministrul de Interne.

„Ministrul Predoiu și omul său de încredere, Bogdan Despescu, nu au cum să se fofileze și să se ascundă de explicații. În cazul Cherecheș este o greșeală clară a Poliției care trebuia să-l supravegheze și a celei de frontieră, nu o lacună a legii sau lipsa unui Tratat de extrădare”

Stelian Ion,

Fost ministru al Justiției

Ministru al Afacerilor Interne este Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, iar chestorul general Bogdan Despescu este secretar de stat în Ministerul de Interne.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Programul „Rabla pentru sobe” se află la linia de start

Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei Mircea Fechet, ministrul Mediului, a...

Puterea de cumpărare în Europa: diferențe semnificative între țări și surprize în clasament

În 2024, puterea de cumpărare a europenilor a înregistrat o medie de 18.768 euro pe cap de locuitor, conform studiului "NIQ GfK Purchasing Power...

Proiect: Comercianții vor emite bonuri fiscale pentru plățile cu cardul doar la cererea clienților

Un nou proiect legislativ, care a primit aviz favorabil în comisia de buget, propune ca operatorii economici să fie obligați să emită bonuri fiscale...
Ultima oră
Pe aceeași temă