Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a semnat un contract în valoare de 388 de milioane de euro, prin care cumpără 32 de avioane second hand, folosite până acum de Forțele Aeriene ale Norvegiei.
Avioanele cumpărate acum de România sunt model F-16 în configurația M6.5.2. Aceste 32 de aeronave sunt însoțite de motoare de rezervă și suport logistic, a anunțat partea română.
„Ministerul Apărării Naționale a obținut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului României pentru inițierea procedurilor de achiziție și derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022. Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic. Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023”, precizează un comunicat de presă al MApN. Potrivit MApN, Norvegia va preda României aceste 32 de avioane „în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a”.
Cumpărăm avioane second hand, pe care vrem să le folosim zece ani
Altfel spus, în condițiile în care alte țări NATO renunță la versiunile vechi de F-16, România continuă să le cumpere, sperând a le folosi până în anul 2033.
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care au fost cumpărate, tot second hand, din Portugalia. Din Portugalia, primele avioane F-16 au ajuns în România în anul 2016. Avioanele în configurație M5.2R ale României urmează a fi modernizate la configurația M6.6. Aceste operațiuni sunt prevăzute în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.
Forțele Aeriene ale Norvegiei (Royal Norwegian Air Force) au în dotare avioane F-16 și F-35. De la 1 ianuarie 2022, avioanele F-16 ale Norvegiei au fost retrase de la misiuni.
Avioanele LanceR mai zboară un an
România folosește avioanele sale militare pentru Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA). În prezent, misiunile se execută „cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an)”, precizează MApN. Probabil că ultimele avioane LanceR care mai zboară vor fi scoase din exploatare în momentul în care vor sosi primele aeronave F-16 din Norvegia.
Din punctul de vedere al înzestrării cu armament, deciziile României pot fi comparate cu cele ale altor țări est – europene membre NATO. Avioanele F-16 pe care le deține România au fost avioane second hand care au avut deja o modernizare, în urma căreia au ajuns la caracteristici similare cu versiunea Block 50/52. Aceasta este o versiune care, la momentul acelei modernizări, era încă „aflată în producție”.
Drept comparație, în anul 2018, Slovacia a semnat un contract pentru a cumpăra, din SUA, un număr de 14 avioane F-16 noi, în varianta Block 70, deci superioare celor pe care și pe care le va cumpăra România. În anul 2019, și Bulgaria a aprobat cumpărarea a opt avioane F-16V Block 70/72. De menționat este că Bulgaria încă nu a primit aceste avioane americane iar termenul de livrare a fost întârziat și este incert, din cauza, se pare, a unor suspiciuni ale SUA cu privire la relațiile Bulgariei cu Rusia.
De asemenea, în anul 2021, Turcia a solicitat Statelor Unite să-i vândă 40 de avioane F-16 Block 70/72.
Elveția își permite să cumpere F-35
Cu privire la avioanele F-35, la care visează România, trebuie menționat că acestea sunt extrem de scumpe. Cel mai recent, Elveția (țară neutră), a anunțat că va cumpăra din Statele Unite asemenea avioane. Pentru 36 avioane F-35A, produse de firma Lockheed Martin, Elveția va plăti peste șase miliarde de dolari.
La începutul anului 2022, la momentul în care Rusia a atacat Ucraina, președintele Iohannis a liniștit opinia publică din România, anunțând că bugetul Apărării crește de la 2 la 2,5 la sută din PIB. Șeful statului a promis și că România va cumpăra avioane ultramoderne, F-35. Bugetul Apărării va crește într-adevăr la 2,5 la sută, însă din anul 2023. În privința dotării cu aeronave F-35 ale Forțelor Aeriene Române, încă nu există un termen cert.
„Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici. Avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Înainte să înceapă războiul în Ucraina, Ministerul Apărării Naționale al României avea zece programe majore de înzestrare cu armament. Avioanele F-16 erau incluse în categoria „Programe prioritare cu contracte de achiziție în derulare”. La acel moment, ministru al Apărării era actualul premier, Nicolae Ciucă.
“Ministerul Apărării urmăreşte sincronizarea programelor majore de înzestrare ale Armatei cu industria naţională de apărare prin adoptarea unor măsuri coerente şi predictibile. Realizarea mentenanţei echipamentelor militare şi integrarea producţiei unor componente de unii operatori economici răspund unei cerinţe de securitate naţională”
Nicolae Ciucă,
Prim-ministru
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!