12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalElveția, țară neutră, cumpără avioane militare de peste șase miliarde USD

Elveția, țară neutră, cumpără avioane militare de peste șase miliarde USD

Elveția, care este țară neutră, cumpără avioane militare de fabricație americană, în valoare de peste șase miliarde de dolari (USD).

Este vorba de 36 avioane de luptă F-35A, produse de firma americană Lockheed Martin.

“Suntem onorați de faptul că guvernul Elveției face parte oficial din programul F-35 Lightning II de generația a 5-a. Elveția va beneficia de implicarea Lockheed Martin în asigurarea autonomiei și suveranității în integrarea soluțiilor indigene. Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm parteneriatul cu forțele aeriene elvețiene și cu industria elvețiană pentru a livra aeronavele și a le susține pentru decenii de acum încolo. Fiind cel mai capabil, accesibil și interoperabil avion de luptă din lume, suntem încrezători că F-35 este cea mai bună soluție pentru a răspunde nevoilor elvețiene”, a transmis, printr-un comunicat de presă, compania Lockheed Martin.

Contractul de achiziție s-a semnat la data de 19 septembrie 2022 la sediul Armasuisse din Berna. Cele 36 de aeronave F-35A vor fi livrate Elveției în perioada anilor 2027 – 2030. Avioanele F-35A vor înlocui actuala flotă de F/A-18 Hornets și F-5 Tigers. Achiziționarea celor 36 de avioane F-35A costă 6,035 miliarde de franci elvețieni.

“Pe lângă aeronavă, costurile de achiziție ale F-35A acoperă și echipamente specifice misiunii, armament și muniții, un pachet logistic, sisteme de planificare a misiunii, sisteme de antrenament și instruire inițială. În plus, sunt incluse și costurile pentru integrarea în sistemul elvețian de comandă și control, pentru serviciile de sprijin din partea industriei, o sumă  pentru situații de risc, inflația din țara producătoare, SUA, precum și TVA-ul la import”, precizează comunicatul transmis de Lockheed Martin.

Cea mai nouă generație de avioane militare “invizibile”

Cele 36 de aeronave pe care le cumpără Elveția sunt echivalentul a trei escadrile. F-35 sunt supranumite “avioane invizibile”, întrucât sunt greu detectabile pe radar.

Ca termen de comparație, România a cumpărat tot trei escadrile, însă model F-16. Avionul F-16 este produs tot de Lockheed Martin însă este mult mai vechi decât F-35. România are și ea speranța să primească modelul F-35, dar nu există un termen precizat oficial. Un anunț în acest sens a făcut, în luna februarie, președintele Klaus Iohannis. Trebuie observat că anunțul lui Iohannis a fost cu puțin înainte ca Rusia să atace Ucraina.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă