27 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalBulgaria cumpără încă opt avioane F-16 Block 70, mai bune ca ale...

Bulgaria cumpără încă opt avioane F-16 Block 70, mai bune ca ale României. Un ministru bulgar pare să ironizeze România

Parlamentul de la Sofia a aprobat cumpărarea, pentru Forțele Aeriene ale Bulgariei, a încă opt avioane de luptă de fabricație americană, model F-16 Block 70.

Este vorba de avioane de luptă noi, într-o versiune care este încă în fabricație. Spre deosebire de Bulgaria, România a ales să cumpere avioane F-16 second hand.

În cazul Bulgariei, exista deja o decizie pentru a cumpăra primele opt avioane F-16. Fiecare dintre aceste două tranșe costă circa 2,2 miliarde de leva, anunță presa din Bulgaria. Conform presei occidentale, opt avioane Block 70 ar costa circa 1,3 miliarde USD.

În Parlamentul de la Sofia au fost și voturi împotriva suplimentării contractului privind avioanele de luptă. Unul dintre opozanți, Rumen Gechev, a subliniat că Bulgaria se oferă să plătească a doua tranșă de bani, în condițiile în care n-a primit nici măcar primele opt avioane și nici nu știe când le va primi.

Dimitar Stoyanov, ministrul Apărării, a precizat că Bulgaria ar primi primele sale opt avioane F-16 în anul 2025. Celelalte opt avioane F-16 ar sosi în anul 2029, a declarat ministrul Apărării. Situația militară a Bulgariei va deveni precară, în condițiile în care ciclul de viață al aeronavelor din dotarea actuală, MiG 29, expiră la sfârșitul anului 2023. Bulgaria poartă negocieri cu Polonia pentru a cumpăra opt motoare de avion, care le-ar prelungi durata de exploatare.

Bulgaria cumpără F-16 Block 70, România se mulțumește cu “echipament din anii 1960-1970”

Ministrul bulgar al Apărării a făcut și o referire critică la armele pe care le cumpără țări din jurul Bulgariei. Se pare că referirea ar fi chiar cu privire la România, deși ministrul bulgar n-a pronunțat numele României.

“Dacă ne uităm la țările vecine, ceea ce au primit ca arme de la NATO reprezintă echipament din anii 1960-1970. Asta ne dorim pentru armata bulgară? Consider că modernizarea ar trebui să fie în altă direcție, prin achiziționarea de arme noi, moderne”, a declarat ministrul Stoyanov.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA, din nou în fața paralizării administrației federale, fiind lipsită de o lege a finanțelor

Statele Unite se află la doar câteva ore de o paralizie a administraţiei federale, în lipsa unui vot privind finanţarea acesteia, un scandal în...

Slovacia va avea un guvern de stânga condus de Robert Fico. El a promis în campania electorală că va stopa ajutorul pentru Ucraina

Partidul populist, de stânga, Smer SD, condus de fostul premier Robert Fico, a câștigat alegerile parlamentare care s-au desfășurat sâmbătă, 30 noiembrie 2023, în...

Coliziune între trei autoturisme la Milişăuţi. Cinci persoane au fost rănite

Un grav accident de circulație a avut loc în această după-amiază pe raza localităţii sucevene Milişăuţi, cinci persoane fiind rănite în urma coliziunii dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies