Următoarea reuniune a Consiliului JAI (Justiție – Afaceri Interne) se va desfășura în perioada 13 – 14 iunie 2024 iar una dintre temele în discuție va fi legată de Spațiul Schengen.
Conform programului care a fost anunțat preliminar pe internet, „în ceea ce privește Schengen, Comisia Europeană își va prezenta Pachetul Schengen 2024 privind starea Spațiului Schengen. Miniștrii vor defini apoi prioritățile pentru ciclul Consiliului Schengen 2024-2025”.
„La aproape 40 de ani de la crearea spațiului Schengen, miniștrii vor aproba Declarația Schengen, cu angajamentul de a se asigura că funcționarea Spațiului Schengen rămâne adecvată pentru provocările actuale și viitoare. UE este pe cale să implementeze o arhitectură de interoperabilitate a sistemelor sale informatice de combatere a criminalității și de securitate a frontierelor. Sistemul de intrare / ieșire (EES) – un sistem informatic automat pentru înregistrarea cetățenilor din afara UE care călătoresc pentru o ședere scurtă – va fi lansat în această toamnă. Sistemul de autorizare a călătoriei ETIAS este programat să devină operațional în prima jumătate a anului 2025. Miniștrii vor face bilanțul acestui proces”.
Se observă că programul preliminar nu include vreun vot sau măcar vreo discuție concretă despre o nouă extindere a Spațiului Schengen. Totuși, întrucât se vor stabili prioritățile pentru perioada anilor 2024 – 2025, oficialii români ar putea folosi acest prilej pentru a relua negocierile de primire completă a României în Spațiul Schengen. Așa după cum ziarul „România Liberă” deja a anunțat, Comisia Europeană a inclus o recomandare de primire a României și Bulgariei într-o “Propunere” adresată Consiliului UE pentru “Ciclul Schengen 2024 – 2025”.
Țările membre ale UE, inclusiv România, sunt reprezentate în JAI de ministrul de Interne (pentru componenta Afaceri Interne) și de ministrul Justiției (pentru componenta Justiției). Chestiunea extinderii Schengen se poate discuta între miniștrii de Interne.
După cum se știe, România și Bulgaria au fost primite parțial în Schengen, doar cu frontierele aeriene și maritime, de la data de 31 martie 2024. Pentru acea primire parțială nu s-a organizat un vot în Consiliul JAI. Înaintea unui eventual vot în Consiliul JAI, România și Bulgaria ar trebui să convingă Austria să nu mai facă uz de dreptul ei de veto.
Următoarele reuniuni JAI, după cea din perioada 13 – 14 iunie 2024, sunt programate în perioadele 10 – 11 octombrie și 12 – 13 decembrie 2024. Pentru aceste două reuniuni, programul preliminar încă nu a fost anunțat.
Chestorul de poliție Marian Tutilescu a condus Departamentul Schengen din Ministerul Afacerilor Interne al României între anii 2009 – 2014, iar în prezent este expert asociat la New Strategy Center. Acum, Marian Tutilescu este de părere că România are șanse să fie primită complet în Spațiul Schengen, deci inclusiv cu frontierele terestre, până la finalul anului 2024.
„Austria a folosit cifre despre migranți ilegali care nu aveau nicio legătură cu realitatea. Argumentul a fost că acele cifre vin de la poliția austriacă. Continui să cred că la sfârșitul acestui an vom adera la Spațiul Schengen inclusiv cu frontierele terestre”
Marian Tutilescu,
Fost șef al Departamentului Schengen din MAI
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!