25.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoBarna îl numește “om al sistemului” pe Dacian Cioloș

Barna îl numește “om al sistemului” pe Dacian Cioloș

Barna îl numește “om al sistemului” pe Dacian Cioloș, fără a explica precis la ce face aluzie.

Lupta pentru supremație a luat sfârșit la PNL dar continuă, în faza ei acută, la USR PLUS. Lupta se duce între cei doi copreședinți – Dacian Cioloș și Dan Barna. Unul dintre ei va fi președinte.

Primul tur al alegerilor din USR PLUS l-a plasat pe Dacian Cioloș puțin deasupra lui Dan Barna. Dar Cioloș nu a avut majoritatea absolută a voturilor. Rezultatul final se decide în turul al doilea al alegerilor. Până atunci, cei doi copreședinți USR PLUS se atacă reciproc. Ei au ajuns să rostească adevăruri incomode unul despre celălalt.

Acum două zile, într-o confruntare a celor doi copreședinți, Barna a fost invitat să-l descrie în cuvinte scurte pe Cioloș. Barna l-a caracterizat pe rivalul său drept „om al sistemului”. Expresia a fost legată, se pare, de faptul că Dacian Cioloș a fost cândva prim-ministru. Există însă și speculația că această caracterizare a lui Cioloș putea fi o trimitere către serviciile secrete.

Barna îl numește “om al sistemului” pe Dacian Cioloș

Cioloș i-a răspuns lui Barna într-un mesaj făcut public de postul Digi 24: „Dan m-a definit azi «om al sistemului». O etichetă pe care mi-au pus-o pesediștii, peneliștii sau oficii de propagandă ale lor de-a lungul timpului”.

Cioloș îi aduce aminte lui Barna că, pe vremea când a fost prim-ministru, deci “om al sistemului”, chiar el l-a promovat pe Barna în postul de secretar de stat. Cioloș mai indică și alți lideri din USR PLUS cărora le-a oferit posturi bune la stat, pe vremea când era premier, dar care, acum, sunt, probabil, susținători ai lui Barna.

“Nu înțeleg cum a acceptat să îl numesc eu, om al sistemului, secretar de stat în 2016. Sau pe Cristi Ghinea ministru, pe Cătălin Drulă consilier de stat. Au făcut pact cu un om al sistemului?”

Dacian Cioloș,

Copreședinte USR PLUS

Dan Barna a declarat că este firesc să existe asemenea schimburi de replici între doi adversari politici. Barna explică în plus că de fapt Dacian Cioloș ar fi “atacat” primul iar el, Barna, n-a făcut decât să reacționeze, o zi mai târziu.

„Să spunem că a fost un ping – pong. Cu o zi înainte, colegul meu a folosit niște comparații în ceea ce mă privește cu liderii total dezavuați ai celorlalte partide istorice”

Dan Barna,

Copreședinte USR PLUS

Dan Barna precizează că i-a dat rivalului său, Dacian Cioloș, “un răspuns cel puțin echilibrat” și că “e firesc, într-o campanie, să existe astfel de poziții”.

Barna, Ghinea și Drulă – promovați de premierul Cioloș

Cea mai recentă reacție în acest schimb de replici îi aparține lui Dacian Cioloș. El susține acum că au existat nereguli în primul tur al alegerilor.

„M-am gândit mult în ultimele ore la cum anume pot merge mai departe, având în vedere că o parte din Biroul Național nu recunoaște decizii luate împreună, încearcă să blocheze verificări legitime ale Comisiei Electorale și multe alte lucruri pe care nu vreau să le definesc acum. Am văzut colegi pe care i-am învestit cu încredere, dar azi aleg să derapeze de la principiile care ne-au adus împreună”, avertizează copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș. El sugerează că s-ar putea retrage din cursa pentru funcția supremă în partid, dacă ea nu este corectă.

„Eu nu sunt omul care să își dorească să câștige o competiție cu orice preț, așa cum, din păcate, constat că se întâmplă la unii dintre colegii noștri. Am promis în campanie dialog, unitate și modernizarea funcționării partidului și nu dau înapoi. Sunt însă câteva lucruri care nu mai pot rămâne așa de – acum înainte, pentru că promitem altfel de politică, dar când este să o aplicăm și intern unii se fac că uită de această promisiune”, a subliniat Dacian Cioloș.

Ce nereguli au fost la USR PLUS

Tot Cioloș dezvăluie și unele nereguli care s-ar fi comis în primul tur al alegerilor din USR PLUS. Cioloș sugerează că aceste nereguli au fost tolerate de Dan Barna.

“Dan spune azi că e normal ca adrese de e-mail pe care oamenii primesc un link de vot să fie făcute de șefii de filială unor colegi din mediul rural. Încă puțin și devine acceptabil ca alții să voteze în locul celor îndreptățiți. Pentru mine, e inacceptabil să schimbăm reguli care, de altfel, sunt clare în legile țării, cum inacceptabil este să jignim colegii din mediul rural în acest fel spunând că trebuie „ajutați” să voteze, pentru că ei nu s-ar pricepe”, spune Dacian Cioloș.

Amintim că, acum câteva zile, Cioloș spunea că refuzase să preia conducerea USR.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...

Sebastian Burduja, despre solidaritate și spirit de echipă

Sebastian Burduja, ministrul energiei, invitat în podcastul Stakeborg, și întrebat ce carte ar fi viața lui, spune că un capitolul din prezent l-ar numi...

Un nou gol pentru George Pușcaș în Serie B

Internaționalul român George Puşcaş a marcat un nou gol pentru Bari, care a fost învinsă cu scorul de 2-1, în deplasare, de Como, într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă