Ucraina trebuie să cedeze teritorii României dar și altor țări, susține Andrei Marga, fost ministru în mai multe guverne ale României și fost rector al Universității din Cluj Napoca.
Cea mai recentă funcție politică a lui Andrei Marga a fost cea de ministru de Externe, în anul 2012, când prim-ministru era Victor Ponta. Anterior, Marga fusese ministru al Educației, timp de trei ani, în guvernele conduse de Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu.
Acum, Andrei Marga (76 de ani) a făcut o declarație controversată, legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Marga a susținut că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii României, Rusiei, Ungariei și Poloniei, aceasta fiind, în opinia lui, calea de rezolvare a crizei din estul Europei.
Declarația a fost făcută inițial într-o conferință la Alba Iulia, la 14 septembrie 2022. Potrivit site-ului Alba 24, Andrei Marga a ținut un discurs intitulat „Soarta democrației”, în cadrul unui Târg de carte organizat de Consiliul Județean Alba, eveniment la care Primăria municipiului Alba Iulia a fost partener. Ideile prezentate de fostul ministru au produs scandal pe internet, dar cele două instituții de stat implicate în evenimentul de la Alba Iulia n-au reacționat. Mai mult, Marga a revenit cu un drept la replică, citat de Digi 24, în care fostul ministru de Externe insistă pe aceleași idei.
La data de 17 septembrie 2022, Ambasada Ucrainei în România a transmis o replică oficială față de declarația fostului ministru de Externe al României.
„Este regretabil că fostul ministru Andrei Marga al statului european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, inclusiv încălcarea frontierelor. Asigurarea respectării depline a acestor principii stă la baza securității și stabilității pe continent. Astfel de declarații sunt inacceptabile în orice condiții. Sunt o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența și siguranța întregii Europe”
Ambasada Ucrainei în România
”Suntem aici cu o situație absolut specială și o spun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii. Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Și închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”
Andrei Marga,
Fost ministru de Externe
Andrei Marga este cunoscut drept rectorul cu cel mai lung mandat din istoria Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. El a mai fost ministru al Educației și ministru al Afacerilor Externe.
În anul 2015, Justiția a decis, pe baza datelor provenite de la CNSAS, că Andrei Marga a fost colaborator al Securității comuniste. Ulterior, el a dispărut din prim-planul vieții politice. Însă declarația făcută, acum, la Alba Iulia, este profund politică. În mod șocant, ideea exprimată de fostul ministru de Externe al României coincide cu idei exprimate anterior de propaganda Kremlinului. Încă din februarie 2022, ideile enunțate acum de fostul ministru Marga fuseseră lansate chiar de președintele Putin.
„Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolşevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluţia din 1917. Apoi, în ajunul şi după cel de-al doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS şi a transferat statului ucrainean nişte pământuri care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei”, pretindea Putin. În mod ciudat, Andrei Marga susține, acum, că el nu știe ce a declarat Putin pe acest subiect.
Abia la data de 18 septembrie 2022, la o zi după ce protestase Ambasada Ucrainei, a reacționat și Ministerul Afacerilor Externe al României. MAE subliniază că declarațiile fostului ministru Marga nu exprimă poziția statului român. „Aceste declaraţii sunt în flagrantă contradicţie cu poziţia oficială a României faţă de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi cu principiile fundamentale de drept internaţional care guvernează relaţiile internaţionale în prezent”, a comunicat Ministerul de Externe al României. Este de remarcat faptul că, în acest caz, autoritățile de la București au reacționat ceva mai rapid decât în cazul declarațiilor făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Tușnad.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!