22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImpozitarea proprietatilor la valoarea lor reala

Impozitarea proprietatilor la valoarea lor reala

Masura propusa de ministrul Finantelor si acceptata de specialistii din piata, ar aduce bani la buget si ar evita cresterea altor taxe.

Taxarea proprietatilor la valoarea lor reala, o dorinta mai veche a ministrului de Finante, s-ar putea indeplini in curand, dupa cum spun specialistii din piata. Aceasta masura ar putea aduce mai multi bani la buget si ar evita cresterea altor taxe si impozite. "Nu scapam de acest lucru, deoarece e nevoie de bani la buget, iar criza va accentua necesitatea ca povara fiscala sa fie corecta si pe umerii tuturor. Baza de impozitare trebuie sa fie reala", a precizat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian.

Scutire pentru persoanele cu venituri reduse
Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, declara la inceputul anului ca taxarea proprietatilor la valoarea reala ar duce la cresterea nivelului impozitelor "in zona miilor de euro", lucru de care ar trebui insa ferite persoanele cu venituri reduse. "Din pacate, proprietatile in Romania nu sunt taxate la valoarea lor reala. Zona in care acest lucru nu se intampla este cea a locuintelor, a caselor, a terenurilor", a spus Sebastian Vladescu. Ministrul a explicat ca valoarea de impozitare in cazul apartamentelor este de ordinul miilor de euro, iar taxa ajunge la zeci sau sute de euro. El nu a precizat insa ce calcule au facut specialistii din Finante legat de aceasta posibila masura.

Pretul corect de piata al locuintelor
In prezent, potrivit Codului Fiscal, impozitul pe cladiri este calculat, in cazul persoanelor fizice, prin aplicarea unei cote de 0,1% la valoarea impozabila a imobilului, care se determina in functie de suprafata locuintei, de tipul localitatii, de zona in care este amplasata cladirea si de vechimea imobilului. In cazul persoanelor juridice, cota este stabilita prin hotararea consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50%. Impozitul pe cladiri este calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.  Pentru ca masura propusa de Vladescu sa fie aplicata, ar trebui stabilite mai multe criterii. Cel mai important este insa valoarea de piata a cladirilor si a terenurilor. "E mai logic sa impozitezi proprietatile si nu munca sau sa cresti TVA-ul. In acest sens, primariile trebuie sa identifice valoarea de piata a tuturor proprietatilor.

Realista ar fi aplicarea mai multor criterii, precum casa la curte sau la bloc, zona, materialul de constructie, suprafata, apartament locuit sau nu. Aceste informatii pot sa apara foarte simplu in declaratia de impunere", a afirmat Adrian Crivii. Astfel, s-ar putea stabili niste preturi medii pe zone, fara costuri mari, care se vor adapta anul urmator. Tot evaluatorul atrage atentia ca exista si riscul ca anumite declaratii sa fie false, insa informatiile ar putea fi verificate.  

Facilitati ca in strainatate
Statul ar trebui sa se gandeasca si la o serie de facilitati, care sunt practicate in alte state. "Utila pentru noua taxare ar putea fi deducerea din impozitul pe venit a impozitului pe proprietate sau a dobanzilor platite la banca pentru achizitie.
In acest fel ar putea fi declarate chiriile, iar acest lucru ar fi din nou benefic pentru buget", a precizat Crivii. Acest procent de deducere ar putea fi stabilit fie de Guvern, fie de primarii. Directorul general al firmei Darian crede ca diferenta dintre actuala taxare si cea pe care si-o doreste Ministerul de Finante nu ar trebui sa fie mare, astfel incat sa nu descurajeze tranzactiile de proprietati valoroase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă