22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIeftinire usoara la creditele in lei

Ieftinire usoara la creditele in lei

Reducerea treptata a dobanzii de politica monetara (vezi graficul) de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dat tonul scaderii la dobanzile in lei in ultimele luni. Dobanda de politica monetara a ajuns la 7% in prezent, atingand minimul istoric al ultimilor doi ani.

Dobanzile la lei vor scadea

Efectul s-a vazut in piata printr-o scadere usoara a dobanzilor exprimate in moneda nationala la credite si, mai accentuata, la depozite. Nivelul acestora este de asteptat sa mai scada insa dupa ultima decizie a BNR, de saptamana trecuta, cand dobanda cheie a fost redusa cu 0,5%. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, sustine ca vom asista la reducerea graduala a dobanzilor la lei, in urmatoarea perioada. "Ca de obicei, o astfel de masura a Bancii Centrale este urmata de o scadere a dobanzilor la lei, pe care o vor opera bancile comerciale. De altfel, inca de la inceputul anului am asistat la o scadere de dobanzi. Efectul acestui semnal dat de BNR se va vedea in mod direct in piata, in decurs de 2 luni.", spune Radu Ghetea. In acest moment, bancile comerciale practica dobanzi la creditele imobiliare in lei care variaza intre 10,69% – 18,25%/an.

Creditele in euro se vor scumpi usor

Pe de alta parte, seful ARB se asteapta ca dobanzile in euro sa creasca usor. Motivul este ca Banca Centrala Europeana (BCE) mentine dobanda de baza la nivelul de 1%, situat la un minim istoric, ca urmare a greutatilor cu care se confrunta multe tari din zona euro, in special Grecia. Este foarte probabil insa ca BCE sa urce nivelul dobanzii cheie in urmatoarele luni. Pe piata romaneasca, dobanzile la imprumuturile pentru locuinte in moneda unica europeana sunt cuprinse intre 6,87% si 12,8% / an.
Rata minima: 1.550 lei
Costurile unui credit imobiliar sunt ceva mai mari decat in anii trecuti, din cauza nivelului mai ridicat al dobanzilor. La un imprumut de 60.000 euro, cu durata de 30 ani, rata minima lunara este de 376 euro (1.557 echivalent in lei), in conditiile celei mai mici dobanzi de pe piata, de 6,87% / an. Daca luam in calcul gradul maxim de indatorare – 55% din venitul net, rezulta ca cel care solicita imprumutul trebuie sa aiba un venit net de 700 euro/luna.

Plusuri si minusuri

In comparatie cu creditul luat in euro, unde dobanda e mai mica cu aproape 4 procente, costul lunar al creditului in lei este mai mare cu aproape 500 lei. Totusi, avantajul celor care se imprumuta in moneda nationala este ca, fiind platiti in lei, vor evita riscul valutar provocat de fluctuatia monedelor. Presedintele ARB, Radu Ghetea, considera ca si in momentul trecerii Romaniei la moneda unica, cei care vor fi imprumutati in lei vor fi protejati. "Salariile vor fi platite in euro, iar creditele in lei vor fi la randul lor convertite, dar costurile vor fi nesemnificative", crede Radu Ghetea. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă