14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul şi FMI au trasat noi „termene-limită" pentru privatizări

Guvernul şi FMI au trasat noi „termene-limită” pentru privatizări

Draft-ul scrisorii de intenţie vorbeşte de listarea pachetelor minoritare de la Transgaz în octombrie, Romgaz în martie, Nuclearelectrica în primăvara lui 2013, TAROM (20%) şi privati-zarea CFR Marfă până la finalul acestui an, a Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare – până la începutul anului viitor, ca şi a noilor producători de energie Oltenia şi Hunedoara.


Potrivit draft-ului scrisorii de intenţie cu FMI obţinut de HotNews, Guver-nul se angajează să grăbească privatizările deja convenite cu Fondul şi numirea managementului privat la companiile de stat şi să supravegheze mai atent modul în care îşi desfăşoară activitatea companii-le de stat.

Oferta publică secundară (SPO) la Transgaz pentru listarea a încă 15% din acţiuni se va derula în octombrie (faţă de iunie iniţial, decalat apoi în septembrie). Oferta publică în cazul Romgaz (15%) va fi în martie 2013, după ce se primeşte raportul privind evaluarea rezervelor de gaz ale companiei. Cele 10% din Hidroelectrica vin la bursă după ce compania iese din insolvenţă, probabil în vara-toamna lui 2013, după estimările administratorului judiciar. Tot 10% din Nuclearelectrica sunt programate pentru o ofertă publică iniţială (IPO) în primăvara lui 2013. 20% din Tarom şi pachetul majoritar de la CFR Marfă au termen neprecizat, dar rămân „prioritare” pentru acest an. Guvernul speră să dea pachetul majoritar de 51% din acţiunile Oltchim pe 18 septembrie, de vânzarea sa depinzând atingerea ţintelor privind arieratele în al treilea trimestru.

La capitolul angajamente să mai trecem vânzarea pachetelor majoritare de la Electrica Furnizare şi de la cele trei distribuţii ale Electrica până la începutul anului viitor, cu oferte publice cel târziu la jumătatea lui 2013. La fel, noii producători de electricitate Hunedoara (creat prin fuzionarea centralelor Paroşeni, Mintia şi a 4 mine viabile ale CNH) şi Oltenia. Guvernul va depune până la sfârşitul lunii septembrie planurile pentru lichidarea Termoelectrica şi Companiei Naţionale a Huilei (CNH).

Se vor urgenta numirile managerilor privaţi la Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz (până la sfârşitul lui 2012), iar la CFR Călători, CFR Infrastructură vor exista manageri profesionişti până la sfârşitul lunii septembrie.

În premieră, Guvernul va pregăti şi publica un raport privind activitatea companiilor de stat până la sfârşitul lunii octombrie, iar din 2013 până la sfârşitul lunii mai. Legea privind guvernanţa cor-po-rativă se va completa astfel încât companiile sa aibă un termen de maximum 9 luni pentru finalizarea procesului de numire a managerilor profesionişti.  

Cele mai citite

Încep audierile în cazul Manchester City! Campioana Angliei riscă sancțiuni devastatoare

Audierile așteptate cu mare interes în cazul Manchester City, legate de presupuse încălcări ale regulamentelor financiare ale Premier League, încep luni, 16 septembrie. Clubul...

Grecia va impune o interdicție de cel puțin un an asupra noilor închirieri pe termen scurt în Atena

Guvernul grec a anunțat că interdicția asupra noilor licențe pentru închirieri pe termen scurt în trei districte din centrul Atenei va fi în vigoare...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...
Ultima oră
Pe aceeași temă