3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăForfetarul, rebotezat „impozit specific“

Forfetarul, rebotezat „impozit specific“

Ministerul Finanţelor a publicat pe site-ul său de internet proiectul noului Cod Fiscal. Impozitul forfetar a fost redenumit, cu această ocazie, drept impozit specific.

Proiectul Codului Fiscal, postat pe site-ul Ministerului de Finanţe, conţine un capitol nou referitor la impozitul pe activităţi specifice. Impozitul forfetar a fost introdus iniţial de guvernul Boc sub denumirea de impozit minim şi a fost reluat, anul trecut, de Guvernul Ponta. În noul proiect de Cod Fiscal apare sub titulatura impozit „specific”.

Impozitul va fi plătit de către agenţii economici din următoarele domenii: întreţinerea şi repararea autovehiculelor, hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, alte servicii de cazare, restaurante, activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte servicii de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. Societăţile care au venituri de peste 70% din aceste activităţi vor plăti impozitul specific. Acesta este plătit doar dacă cifra de afaceri anuală netă este de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, active totale nu depăşesc 43 mili­oane euro, iar numărul mediu anual de salariaţi este mai mic de 250.

Cât va fi „specificul“?

Potrivit formulelor avansate de iniţiatorii proiectului, odată intrat în vigoare impozitul specific,

proprietarul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi din centrul Capitalei va plăti un impozit specific de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o ­shaormerie de peste 50 metri pătrați se vor achita cel puţin 12.474 lei (2.835 euro). Formula de determinare a impozitului forfetar ia în calcul rangul localităţii, dar şi al zonei din ­municipii şi marii poli regionali ­(Brasov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Timişoara), suprafaţa localului şi un coeficient de ­sezonalitate. Cel mai mare impozit ­forfetar va fi achitat de restaurantele de peste 300 de metri pătraţi din zona A a ­Capitalei, care vor plăti 22.680 de lei/an (echivalentul a circa 5.200 de euro).  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...
Ultima oră
Pe aceeași temă