26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFord, asteptat sa cumpere toate actiunile Automobile

Ford, asteptat sa cumpere toate actiunile Automobile

» Micii investitori in Automobile Craiova incearca sa vanda actiunile, dar piata e blocata.

» SIF Oltenia e dispusa sa inceapa negocierile cu Ford pentru vanzarea pachetului sau de actiuni.

Dupa venirea ford actiunile Automobile Craiova SA (ACSA) nu mai au cautare pe piata de capital, sustin brokerii olteni, care spun ca se confrunta in ultima perioada cu o avalansa de ordine de vanzare, neacoperite insa de cererea din piata.
"Din pacate si in mod ciudat, nu exista cereri de cumparare de actiuni la ACSA. Spun din pacate pentru ca pretul de piata actual este foarte mic (20,80 de lei/actiune). Eu as cumpara", spune George Ciobanu, manager la Invest Trust Craiova. La randul sau, Cristinel Sandu Popescu, director la casa de brokeraj Voltinvest SA, spune ca putinii cumparatori de titluri AUCS speculeaza pachete mici pentru castiguri pe termen scurt. "Cererile de cumparare pentru titlurile AUCS sunt nesemnificative. Se achizitioneaza pachete marunte, in valoare de 2.000-3.000 de lei, in scop speculativ pe termen scurt, in speranta ca piata bursiera romaneasca isi va reveni dupa scaderile din ultimul timp", ne-a declarat acesta. Leonard sonei,  responsabil al agentiei Intercapital Invest Craiova, a afirmat: "Lumea inca mai crede ca se mai poate face profit din aceste speculatii, dar in general sunt tranzactii mici.

 

Spre exemplu, noi avem foarte multe oferte de vanzare, in special de la cuponari, dar nu prea exista oferte de cumparare". In cel mult sase luni societatea va fi delistata de la bursa, sustine Lucian Lutaru, directorul general al ACSA. In aceste conditii, micii actionari ar putea ramane cu titlurile in buzunar. "Numai in situatia in care actionarul majoritar detine peste 95% din capitalul social, este obligat sa faca o oferta publica de preluare inainte de delistare. Cum Ford are 72,4%, nu este obligata la acest lucru", a afirmat Lutaru. La ora actuala, structura actionariatului ACSA arata astfel: Ford Motor Company – 72,4%, SIF Oltenia – 22,06%, mici actionari – 5,5%. Ultimii detin 1,04 milioane titluri cu o valoare de piata de 5,94 milioane de euro, acesta fiind pachetul care se tranzactioneaza la ora actuala la bursa.

SIF Oltenia, cea care detine un pachet de 22,06% din capitalul ACSA, a anuntat de mai multe ori ca vrea sa renunte la actiuni in favoarea Ford, iar intermediar va fi tot statul roman. Presedintele CA, Dinel Staicu, a spus la vremea respectiva ca SIF nu ar avea avantaje daca ar ramane actionar la Ford Romania. "Noi nu prea am luat dividende in ultimii ani de la ACSA. Cred ca noul patronat nu va da dividende, cel putin in urmatorii patru ani, cand va face investitii. In concluzie, vom face o compensare de actiuni la valoarea nominala a acestora", afirma Staicu. Problema compensarii de actiuni la valoarea nominala a fost inghetata pe parcursul desfasurarii anchetei Comisiei Europene, insa va fi reluata cat de curand, dupa cum ne-a precizat Florian Teodor Buzatu, membru in CA la SIF Oltenia. "In acest moment, avem mai multe pachete de propuneri pentru schimbul de actiuni cu AVAS. Le vom expune in cursul negocierilor si ramane de vazut pe care o vor accepta", ne-a declarat Buzatu. Prin contractul de privatizare al ACSA, statul anunta ca va depune "toate eforturile" pentru a cumpara de la actionarii minoritari, pe care le va ceda catre Ford. La ora actuala, SIF Oltenia detine la ACSA 4,17 milioane de actiuni, cu o valoare de piata de 24,14 milioane de euro.

 

EVOLUTIE
» Un milion de actiuni in piata
In piata se tranzactioneaza 1,048 milioane actiuni ACSA, volum echivalent cu un pachet de 5,53% din actiunile producatorului de automobile din Craiova. Conform informatiilor furnizate de Intercapital Invest Craiova, in luna martie s-au tranzactionat 102.934 actiuni, la preturi cuprinse intre un maximum de 29,50 lei/actiune si un minimum de 20,80 lei/actiune, atins la inchiderea sedintei de ieri. Chiar si la acest nivel minim, cotatia de ieri da companiei o valoare de piata de 390,25 milioane lei (110,56 milioane euro). La aceasta cotatie, pachetul cumparat cu 57 milioane euro de Ford Motors, de 72,4% din ACSA, valoreaza peste 80 milioane euro, in timp ce pachetul de 5,5% depaseste sase milioane euro. Titlul ACSA a atins o cotatie maxima in iulie, cand a ajuns la 51,40 lei.

Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...
00:02:15

VIDEO Trump despre întâlnirea cu Zelenski: ”Este lupta mea să salvez umanitatea”

Donald Trump a declarat că se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, la New York. „Cred că voi putea ajunge la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă