15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI începe marţi a treia evaluare a acordului stand-by preventiv cu România

FMI începe marţi a treia evaluare a acordului stand-by preventiv cu România

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jeffrey Franks, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale vor efectua, în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie, cea de-a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România, relatează NewsIn.

Reprezentanţii misiunii se vor întâlni cu autorităţile, cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai patronatelor, ai băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile.

De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) au anunţat că vor avea marţi cea de-a treia întâlnire de lucru din acest an cu membrii delegaţiei în România a FMI, CE şi BM, la sediul reprezentanţei FMI din România.

Principalele teme ale discuţiilor de pe agenda de lucru vizează subiecte referitoare la evoluţia pieţelor de gaze naturale şi energie electrică din România, inclusiv evoluţia preţurilor reglementate şi politica Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei.

Un alt subiect se referă la nivelul datoriilor companiilor de stat (CFR) către furnizorii de electricitate, la stadiul proiectelor de investiţii în energie, dar şi la oportunităţile existente pentru atragerea de noi investitori în acest domeniu.

Jeffrey Franks va rămâne în România încă o zi după încheierea misiunii, urmând să plece pe 9 noiembrie.

Concluziile misiunii vor fi anunţate la sfârşitul vizitei.

Acordul stand-by, în valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat pe 25 martie 2011 şi a intrat în vigoare pe 31 martie 2011. Autorităţile au decis să trateze acordul ca unul de preventiv, mai exact nu intenţionează să retragă resursele disponibile.

Consiliul Director al FMI a finalizat în septembrie a doua evaluare a acordului stand-by, punând la dispoziţia României a treia tranşă în valoare de 430 de milioane DST (aproximativ 480 de milioane de euro), astfel încât suma totală disponibilă se ridică la 1,06 miliarde euro.

Reprezentanţii FMI declarau la sfârşitul lunii septembrie că autorităţile române sunt pe cale să îşi îndeplinească obiectivele fiscale pentru 2011, dar, în acelaşi timp, atrăgeau atenţia că atingerea ţintei de deficit pentru 2012 rămâne o provocare.

Cele mai citite

Germania anticipează stagnare economică în 2024, conform noilor previziuni guvernamentale

Guvernul Germaniei se pregătește să revizuiască în scădere previziunile economice pentru 2024, în contextul în care cea mai mare economie a Europei se confruntă...

Ungaria oferă laptopuri gratuite elevilor, în timp ce România retrage tabletele distribuite în pandemie

Ungaria derulează cu succes un program național de sprijin educațional, prin care elevii din clasele a V-a și a IX-a primesc laptopuri gratuite din...

Crimă oribilă în București: a fost ucis cu o sapă. Cadavrul a fost găsit după mai multe zile

Un tânăr în vârstă de 29 de ani a fost arestat preventiv, pentru uciderea unui bărbat, de 34 de ani, într-un imobil abandonat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă