15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFinantari nerambursabile de 800 milioane euro in 2008

Finantari nerambursabile de 800 milioane euro in 2008

» UE a alocat Romaniei finantari nerambursabile in valoare de 2,5 miliarde euro pana in 2013.

» Ministerul pentru IMM-uri va gestiona un miliard de euro pentru cresterea competitivitatii firmelor mici si mijlocii.

Ministerul economiei si finantelor a dat unda verde programului de finantari nerambursabile pentru sustinerea competitivitatii economiei, adaugand contributia Guvernului la fondurile europene si impartind in cinci suma totala.
Romania va primi in urmatorii sase ani fonduri europene nerambursabile in valoare de 2,5 miliarde euro destinate sustinerii competitivitatii economiei sale, care vor finanta in special proiectele firmelor mici si mijlocii cu activitati in cinci domenii principale.
Programul "Cresterea Competitivitatii Economice", care va aloca in final suma de 3 miliarde euro, va include si finantare de la bugetul statului si de la bugetele locale, insa 85% din contributii sunt bani europeni. Cea mai mare parte a fondurilor (90%) sunt destinate companiilor private, insa se vor acorda finantari si unor institutii publice. Injectarea banilor europeni in economia romaneasca sustine si imbunatatirea performantelor economiei romanesti, spune Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.  

"Absorbtia fondurilor comunitare este indispensabila pentru atingerea nivelului de 40% al veniturilor bugetare in Produsul Intern Brut (PIB), atingerea obiectivului de crestere economica si reducerea deficitului fiscal", spune Vosganian. In plus, de absorbtia fondurilor depinde convergenta reala de 20.000 euro/locuitor in anul 2020, stoparea dinamicii cursului de schimb, precum si reducerea deficitului de cont curent pana la 10% din PIB in 2011, pe baza cresterii competitivitatii, a spus Vosganian, care a precizat ca "tinta de curs de 3,55 lei/euro pentru finalul anului 2008 depinde si de capacitatea de a absorbi fluxul  finantarilor europene". In acest an programul prevede alocarea unei transe nerambursabile de aproape 800 de milioane de euro din suma totala acordata de UE.

"Obiectivul pentru 2008 este atragerea unor fonduri europene de 800 de milioane de euro pe proiecte aprobate", a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei sI Finantelor, cu ocazia lansarii programului.
Programul de sustinere a competitivitatii economiei romanesti este structurat pe ceea ce Vosganian numeste "cinci axe prioritare", care includ, in ordinea sumelor alocate, domeniul afacerilor, al cercetarii, al tehnologiei informatiei si al comunicatiior, eficienta energetica si asistenta tehnica.
Prima axa prioritara este competitivitatea firmelor mici si mijlocii si ar putea fi finantata cu peste un miliard de euro. Suma maxima care poate fi obtinuta de un proiect este de 1,5 milioane euro, cu posibilitatea de a nu rambursa pana la 70% din cuantumul investitiei totale. Programul va fi gestionat de o directie de specialitate din Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale.
Programul mai prevede alocarea a 646,25 milioane de euro pentru cercetare si inovare, 469 de milioane de euro pentru tehnologia informtiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public, 725 de milioane de euro pentru cresterea eficientei energetice si 90 de milioane de euro pentru asistenta tehnica.

Zonele sarace vor fi favorizate
Vosganian a declarat ca obiectivul programului este cresterea pana in 2015 a productivitatii companiilor romanesti, cu o medie anuala de 5,5%, pentru a reduce, pana la un nivel de aproximativ 55%, decalajul fata de productivitatea medie din Uniunea Europeana.
Ministrul Economiei si Finantelor a mentionat ca acest nivel de 55% fata de productivitatea medie europeana va fi mai bun decat PIB-ul pe cap de locuitor comparat cu media europeana. Vosganian a declarat ca zonele sarace vor fi favorizate prin faptul ca fondurile nerambursabile ar putea merge pana la 70% din valoarea unui proiect, comparativ cu zonele dezvoltate, unde cota fondurilor europene va fi de maximum 50%/proiect. "Miza absorbtiei este legata de toate echilibrele macroeconomice", a conchis Vosganian.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă