Familiile de tineri casatoriti, in varsta de pana la 40 de ani, care locuiesc in localitatile rurale din zonele montane vor primi un ajutor de 25 metri cubi de material lemnos, de familie, pentru construirea de pensiuni agroturistice. Acest tip de facilitate se acorda o singura data. Singurul lucru care li se cere este sa aiba un proiect si un plan de afaceri acceptat de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural si de Autoritatea Nationala pentru Turism, precum si de Agentia Nationala a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii. Primarii au obligatia sa le onoreze de urgenta cererile sau sa le aprobe, atunci cand materialul lemnos provine din afara fondului forestier sau din padurile care apartin comunitatilor locale. Pe baza autorizatiei eliberate de primari, ocoalele silvice vor acorda, la cerere, cantitatea de material lemnos necesar pentru modernizarea caselor de locuit, anexelor gospodaresti, precum si pentru construirea de pensiuni agro-turistice. Pentru transportul materialului lemnos pe calea ferata se acorda reducere de 50 la suta si se suporta din bugetul Mi-nisterului Transporturilor si din cel al Agriculturii.
Pentru a beneficia de aceste facilitati, cel putin unul dintre membrii familiei trebuie sa fie absolvent de studii superioare sau medii cu profil economic, comercial, turistic, agroturistic sau de servicii hoteliere.
Prin aplicarea legii privind reforma proprietatii, suprafata terenurilor care vor ramane in proprietatea statului si a Regiei Padurilor va fi de aproximativ 2,5 milioane hectare, in mare majoritate paduri inaccesibile, cu potential economic scazut.
Legea – propusa de deputatii PD Gheorghe David si Alexandru Peres – a fost trimisa la presedinte pentru promulgare.