» Amplitudinea scaderii exporturilor din prima decada a lunii mai a fost marita de lipsa masurilor de sprijin guvernamental si de caderea pietelor internationale.
Exporturile romanesti au inregistrat un recul de 63% in prima decada a lunii mai, comparativ cu perioada similara a anului trecut, din cauza scaderii cererii de pe principalele piete externe si a lipsei masurilor de sprijin guvernamental, sustin reprezentantii companiilor exportatoare.
"Daca nu se intervine rapid, riscam ca reculul exportului, de 63%, din prima decada a acestei luni sa se mentina si chiar sa se amplifice in perioada urmatoare. Caderea pietelor externe explica partial acest esec. Amplitudinea lui a fost marita substantial si de ineficienta masurilor interne", a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
In zona tarilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene, exporturile romanesti au inregistrat o scadere de 39% in prima decada a lunii mai, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Potrivit lui Ionescu, firmele de export nu si-au putut onora comenzile in acest an atat din lipsa finantarilor bancare, cat si din cauza sumelor aferente deducerii TVA, neonorate la termenul prevazut de lege de catre Guvern.
Acesta sustine ca, desi ANEIR a solicitat ca restantele de restituire a TVA din 2008 sa fie rambursate cel tarziu pana pe 15 martie 2009, sumele nu au fost onorate. Mai mult, exportatorii de cereale care aveau de incasat deduceri fiscale de circa 100 milioane de euro de la Ministerul Finantelor nu au incasat nici un ban pana in prezent.
"Din lipsa banilor blocati la Ministerul Finantelor, exportatorii nu pot onora putinele comenzi externe, unele firme ajungand in pragul falimentului", a avertizat Mihai Ionescu. Datele ANEIR au indicat ca in ultimii doi ani numarul firmelor exportatoare s-a redus de la 15.800 pana la 9.800, in prezent.
Statisticile ANEIR au aratat ca declinul exportului de marfuri a inceput inca din lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut, cand au fost consemnate scaderi de 9%, respectiv 17% fata de luna precedenta si a continuat sa se adanceasca la inceputul acestui an. Anul 2009 a debutat cu aceeasi tendinta descendenta, cu scaderi de 32% si de 35% aferente lunilor ianuarie si februarie, fata de anul trecut.
» Declin de 30%
Exportul de confectii a scazut cu 30% in primul trimestru pe fondul crizei economice, ne-a declarat Maria Grapini, presedinte patronatului FEPAIUS. "Cauzele sunt cumulate, insa criza a dus la contractia pietelor externe si a accentuat scaderea productiei de textile si, implicit, a exportului. Este alarmant ca de la 34%, cat aveam pondere la export acum cativa ani, am ajuns la 14% in prezent", precizeaza Grapini.