Banca de stat a raportat un profit brut de 35 milioane lei pentru primele şase luni din acest an. Expunerea băncii faţă de clienţi a crescut cu nu mai puţin de 700 milioane euro.
Într-o perioadă în care majoritatea băncilor din România consideră că acordarea de credite este mai degrabă un act de curaj, o bancă de stat arată că există viaţă şi pe timp de criză. EximBank a experimentat în ultimele şase luni o creştere substanţială în ceea ce priveşte portofoliul de credite, reuşind să compenseze măcar parţial golul de finanţare din piaţă.
„Rezultatele la 6 luni sunt excelente şi au fost generate în primul rând de deciziile strategice ale băncii de a se implica mult mai activ în economie prin finanţarea şi garantarea proiectelor IMM-urilor şi ale companiilor mari. Creşterea expunerii faţă de clienţii nebancari cu aproximativ 700 milioane euro în condiţiile dificile ale crizei reprezintă o contrabalansare a frânării activităţii de creditare a băncilor străine, precum şi o confirmare a faptului că România are nevoie de bănci locale puternice care să susţină dezvoltarea economică”, a afirmat Ionuţ Costea, preşedintele EximBank.
De două ori peste aşteptări
Rezultatele băncii din primul semestru, duble faţă de cele bugetate, au fost obţinute atât datorită creşterii agresive a activităţii comerciale şi, în consecinţă, prin realizarea de venituri suplimentare (în special din dobânzi şi comisioane), cât şi printr-un control strict al cheltuielilor, în special al costului riscului. „Ceea ce este îmbucurător este faptul că, pe fondul accelerării activităţii de creditare în ultimii ani, cred că suntem singura bancă din sistem care nu a încheiat anul 2011 cu cheltuieli cu provizioanele, ci cu venituri de aproximativ 6 milioane de lei, lucru care reflectă o dezvoltare sănătoasă a portofoliului de clienţi”, a mai spus Ionuţ Costea. EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbţia de fonduri europene.
Sprijin aproape unic pentru exportatori
Exportatorii mizează pe sprijinul EximBank – banca lor „de suflet”, care în ultimul timp a mărit substanţial garanţiile acordate pentru afacerile lor, inclusiv pentru cele din afara UE. „Angajamentele de garantare ale EximBank s-au majorat de aproape 11 ori în această perioadă de criză, de la aproximativ 180 milioane lei în 2008 la peste 2 miliarde lei la finele lunii aprilie a acestui an; astfel, societăţile comerciale româneşti care au beneficiat de garanţiile EximBank au putut accesa de la băncile comerciale finanţări de peste 3 miliarde lei”, comentează Ionuţ Costea, directorul EximBank.
De asemenea, acesta a precizat că EximBank a demarat o acţiune pentru identificarea proiectelor de investiţii ce urmează să fie derulate pe continentul african, pe care le va pune la dispoziţia companiilor româneşti interesate.
De notat că, în urma crizei economice, s-au produs mutaţii benefice în structura exporturilor, în sensul că a crescut mult ponderea mărfurilor cu grad ridicat de prelucrare, cum sunt calculatoarele şi alte produse electronice, în dauna celor cu grad redus de prelucrare, cum ar fi aluminiul. Pe de altă parte, criza a dus şi la o triere serioasă în rândul firmelor de export, astfel că, din cele aproximativ 24.600, câte existau în 2008, peste 7.000 au dispărut.