Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu este parte în dosarul în care Hotelul Rex Mamaia și deținătorul acestuia, Carmen Palade, sunt acuzați de evaziune fiscală, fapt ce a surprins și instanța de judecată.
Luni, Tribunalul București a decis amânarea procesului în care Magazinul Unirea din Capitală susține că Rex Mamaia și Carmen Palade i-au provocat, prin documente false, un prejudiciu de 18,4 milioane de euro și că unitatea hotelieră împreună cu deținătorul acesteia au comis evaziune fiscală.
Prin urmare, este vorba și de o prejudiciere a statului român, iar, în mod firesc, ANAF ar trebui să acționeze pentru recuperarea banilor.
Surse din avocatură au declarat, pentru “România liberă”, că instanța de judecată a decis amânarea, tocmai că, într-o speță de evaziune fiscală, ANAF nu este prezentă.
Am solicitat un punct de vedere din partea ANAF, în care să ne precizeze motivul pentru care nu este parte în acest proces de evaziune fiscală.
Până la încheierea ediției am primit doar un număr de înregistrare al solicitării noastre.
Vom publica răspunsul Agenției, când îl vom primi.
O firimitură de sechestru
După cum a arătat “România liberă”, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a decis, luna trecută, ridicarea sechestrului de pe parcarea Hotelului Rex din Mamaia, după ce firma ce deține unitatea hotelieră a achitat 300.000 de euro, sumă ce reprezintă mai puțin de 2% din prejudiciul de 18, 4 milioane euro, invocat de Magazinul Unirea.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București susține că sechestrul a fost ridicat, deoarece a fost instituit doar pentru suma achitată.
“Precizăm că în cauza penală la care faceți referire, nu s-a dispus doar ridicarea sechestrului asigurător, ci, concomitent, și poprirea unei sume de bani egală cu cea până la concurența căreia fusese instituit inițial sechestrul. Facem precizarea că măsurile asiguratorii sunt măsuri procesual penale, reglementate de Codul de procedură penală, a căror instituire nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată într-un răspuns oficial al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, remis cotidianului național “România liberă”.
Aceeași sursă precizează că, în acest moment, motivele pentru care a fost luată măsura nu pot fi transmise către mass-media.
“Analizând dispozițiile legii 544/2001, coroborat cu prevederile Capitolului IV Secțiunea 2 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media (care reglementează regurile aplicabile relației dintre organele judiciare și mass-media în cursul urmăririi penale), se constată că solicitarea dumneavoastră de a vi se comunica motivele pentru care într-o cauză a acestui parchet, aflată încă în cursul urmăririi penale, s-a dispus o măsură procesuală din sfera măsurilor asiguratorii, nu vizează o informație care poate fi comunicată, în acest moment procesual, către mass-media”, se mai arată în documentul citat.
Urmărit penal, scos la vânzare
Prin urmare, Parchetul de pe lângă Tribunalul București confirmă informațiile obținute încă de anul trecut de la surse judiciare, conform cărora Hotelul Rex Mamaia s-ar afla sub urmărire penală.
Din informațiile obținute de publicația noastră, Magazinul Unirea a sesizat potențialul cumpărător al Rex Mamaia, Hagag Development Europe, în legătură cu procesul penal în care unitatea hotelieră și proprietarul actual al acesteia figurează ca inculpați, însă compania israeliană nu a reacționat.
Aceasta din urmă pare determinată să încheie tranzacția cu Carmen Palade, înființând deja societatea Hagag Rex Mamaia SRL, cu sediul în zona centrală a Capitalei.
“România liberă” a mai aflat că Magazinul Unirea a contestat deja în instanță ridicarea sechestrului de pe parcarea Hotelului Rex din Mamaia.
Pregătirea vânzării Rex
Vânzarea Hotelului Rex din stațiunea Mamaia a devenit posibilă, după ce Ministerul Culturii și Primăria Municipiului Constanța au renunțat pe rând la exercitarea dreptului de preempțiune.
Cu toate că omul de afaceri George Becali a declarat, pentru “România liberă”, că este dispus să ofere 10 – 11 milioane de euro pentru achiziționarea Hotelului Rex, Carmen Palade pare determinată să vândă proprietatea către Hagag, potrivit informațiilor noastre, pentru numai 3 milioane de euro, un preț mult sub cel al pieței.
Doar amprenta la sol a Hotelului Rex este de 10.000 metri pătrați.
Astfel, chiar și la un preț 1.000 de euro pe metru pătrat, sub cel al zonei, Hotelul Rex tot ar valora cel puțin 10 milioane de euro.
Omul de afaceri Dan Adamescu a cumpărat Hotelul Rex, în 2006, cu circa 10 milioane de euro de la Viorel Păunescu.
După decesul omului de afaceri, fosta sa soție, Carmen Palade a moștenit hotelul de la malul Mării Negre.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News