7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024

Evolutii mixte

Sedinta bursiera de marti a adus evolutii mixte. Daca in prima parte a zilei majoritatea emitentilor importanti consemnau cresteri de pret de 1-2 puncte procentuale, iar volumele de tranzactionare se situau la un nivel bun, totusi pe masura ce ne apropiam de finalul sedintei vanzatorii au devenit tot mai prezenti in piata, iar cumparatorii au avut tendinta de a se retrage, asa ca preturile au intrat pe o panta temporar descendenta, concomitent cu diminuarea volumului de tranzactionare.
La final, tabloul bursier arata destul de "pestrit", evidentiind atat companii care au consemnat cresteri semnificative, cat si emitenti pentru care pretul de tranzactionare a scazut cu mai mult de doua procente.
Dintre cei patru indici reprezentativi ai pietei, trei au inchis pe crestere usoara, de circa 0,55-0,75 puncte procentuale, in vreme ce BET-FI a scazut cu 1,20%. Toate SIF-urile au scazut, dintre ele evolutia cea mai negativa avand-o SIF2 (-2,86%) si SIF5 (1,94%). Acestea au fost de altfel si cele mai tranzactionate dintre SIF-uri, fiecare depasind ca volum de tranzactionare cifra de 3,3 milioane de actiuni.
De asemenea, o evolutie foarte interesanta a avut astazi societatea Transelectrica. In prima parte a sedintei am putut observa scaderi de pret pentru titlurile emise de aceasta companie ca urmare a faptului ca societatea a publicat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs prin care se estimeaza ca va realiza in 2007 un profit net de aproximativ 59,4 milioane de lei, adica in scadere drastica de la nivelul de 280,8 milioane de lei obtinut in 2006.
Cum insa conducerea companiei s-a inselat frecvent in ultima vreme in previziunile de profit pe care le-a redactat si publicat, de fiecare data profitul realizat efectiv fiind foarte mult diferit de cel previzionat (in sens pozitiv), investitorii nu au acordat prea multa importantta acestor informatii. Ca atare, sentimentul fata de titlurile Transelectrica a ramas optimist. Asta a facut ca dupa o scurta perioada de timp de la deschidere cumparatorii sa intervina mai hotarat in piata, impingand cotatiile pana la o crestere de 2,95% comparativ cu nivelul de vineri.

Iulian Panait
Iulian Panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă