În plus, cei care administrează clubul au decis să ia orice măsură legală pe care o consideră adecvată pentru a anula și a face ineficace orice posibile rezoluții adoptate de Adunarea LaLiga, care urmează să aibă loc la 12 august 2021, în legătură cu acordul dintre LaLiga și Fondul CVC.
Real Madrid a acționat în justiție împotriva primei ligi de fotbal din Spania, La Liga, și a firmei de private equity CVC, în legătură cu acordul de investiții și de împărțire a veniturilor de mai multe miliarde de dolari propus de acestea.
Madrilenii consideră că acordul, prin care CVC va investi 2,7 miliarde de euro în La Liga în schimbul a 10% din veniturile sale și a unei participații de 10% în majoritatea afacerilor sale, reprezintă o deturnare a activelor generate de Real Madrid.
Pe scurt, Real Madrid nu vrea ca firma amercicană CVC „să se înfrupte” prea mult din „borcanul cu miere” al fotbalului spaniol la care madrilenii consideră că au o contribuție importantă.
Un purtător de cuvânt al La Liga a declarat că bătăliile juridice între La Liga și Real Madrid sunt frecvente. „Am fost și suntem în dezacord cu privire la multe subiecte și există multe cazuri deschise între La Liga și club”.
Relațiile dintre Real și La Liga au fost deseori tensionate, mai ales după ce clubul a fost vârful de lance al fondării Superligii europene, cu alte 11 echipe importante din Europa.
Comitetul executiv al Ligii Spaniole de Fotbal, din care fac parte șefii lui Atletico Madrid și Sevilla, dar nu și cei ai lui Real Madrid sau FC Barcelona, a aprobat miercurea trecută acordul planificat de CVC, care va fi supus votului tuturor membrilor ligii, pe data de 12 august.
Liga spaniolă de fotbal nu este impresionată de lacrimile granzilor din fotbal
În replică, La Liga a transmis un comunicat dur în care face acuzații grave la adresa conducerii lui Real Madrid, iar războiul între Javier Tebas, președintele forului spaniol, și Florentino Perez, președintele „galacticilor” continuă.
La Liga acuză șefii lui Real Madrid că „folosesc metode coercitive și amenințări pentru a împiedica cluburile spaniole profesioniste să se pronunțe asupra acordului cu CVC Capital Partners”.
Forul fotbalului spaniol a dat replica la anunțul celor de la Real Madrid de a iniția o acțiune legală împotriva lui Javier Tebas și a fondului CVC Capital Partners, care au ajuns la un acord pentru crearea La Liga Impulso, prin care americanii ar finanța 2,7 miliarde de euro către competiția spaniolă și cluburile participante.
La Liga, în răspunsul său, spune clar că „înțelegerea cu CVC are toate rapoartele juridice favorabile și confirmă respectarea întru totul a sistemului juridic în toate aspectele proiectului La Liga Impulso, care a primit girul din partea lui Uria Menendez, reprezentantul La Liga, și Latham & Watkins, care au reprezentat pe cei de la CVC”.
Conducerea La Liga a adresat acuzații grave în mod direct conducerii de pe Santiago Bernabeu:
„Liderii Real Madrid CF, prin aceste acțiuni, intenționează doar să împiedice cluburile din fotbalul profesionist spaniol să se pronunțe asupra acordului cu CVC Capital Partners, prin metode coercitive și amenințătoare”.
În plus, forul spaniol care conduce fotbalul profesionist din prima ligă iberică a anunțat în același comunicat că: „Fotbalul profesionist spaniol se va exprima liber (inclusiv clubul Real Madrid CF) joi, 12 august, la Adunarea Generală Extraordinară din LaLiga în legătură cu proiectul La Liga Impulso” și a încercat astfel să contracareze declarațiile lui Florentino Perez, care a spus că șefii La Liga nu s-au consultat cu cluburile participante în legătură cu această inițiativă.
Nici lacrimile lui Messi nu au oprit La Liga să frâneze apetitul pentru cheltuieli al granzilor fotbalului spaniol. Plecarea lui de la Barcelona, în urmă cu doar câteva zile, a fost consecința regulilor de fair-play financiar impuse de forul spaniol și care limitează printr-un plafon sumele pe care le pot cheltui cluburile, mai ales că starul argentinian acceptase diminuarea cu 50% a contractului.
Nici noul salariu, cel redus, n-a putut fi trecut în contract! De ce? Plafonul salarial impus de Liga Spaniolă de Fotbal care tocmai a împrumutat toate cele 20 de grupări din prima divizie, pentru a le scoate din impasul financiar în care au intrat din cauza pandemiei. Totuşi, banii au fost daţi cu anumite condiţii: de pildă 70% din sume trebuie să fie investite în infrastructură şi doar 15% din împrumuturile luate de echipe pot merge spre transferuri sau contracte prelungite.